O nama

Ovo je  sajt koji ima za cilj da prezentuje atletiku kao multifunkcionalnu sportsku aktivnost, Atletski Klub Novi Grad Sarajevo i njegov brend ATLETA. Na osnovu ponuda koje nudimao, odnosno na osnovu njihovog produkta, a to jest ATLETA, došli smo do zaključka, kako će AK Novi Grad Sarajevo na tržište izaći sa brendom ATLETA, iz  razloga jer u današnjoj ekspanziji sporta, rekreacije/fitnessa i svih drugih ponuda iz industrije fizičkog unapređenja, ATLETA je želja koju bi svako htio da ispuni.

Sajt je koncipiran da obuhvati svu populaciju bez obzira na uzrast, spol i status u sportu (profesionalac-rekreativac). Svaka osoba ima mogućnost da postane bolje utrenirana, bez obzira na kojem se nivou treniranosti nalazi. Taj nivo utreniranosti je moguće unapređivati samo sistemskim planiranim trenažnim procesom. Atletski sadržaji su najzastupljeniji u treninzima koji se primjenjuju u kondicionoj pripremi , u rekreatvnom vježbanju, u treningu sa djecom koji su u incijaciji svog sportskog profila i u drugim oblicima koj imaju za cilj da se postigne pravilan fizički status i dobra fizička priprema. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove.

page-6Mi želimo da ukažemo na prave vrijednosti atletike, njenih sadržaja, njenu historiju, koliki je njen uticaj kao trenažnog sredstva, i sve njene karakteristike i osobine. Treba istaći kako su većinom “savremene” metode nastale u velikom procentu iz tri sporta kao što su atletika, gimnastika i dizanje tegova. Pod uticajem komercijalizacije i težnjom kapitalnog dobra, pristupalo se “inovacijama” sportova i metoda, ili prisvajanju pojedinih metoda iz atletike koje su se imenovale pod novim imenom, koje su doživjele ekspanziju u rekreativnoj i profesionalnoj sferi sporta, samo u cilju da se nešto “novo” prezentuje i na taj način stekne popularnost i benefiti te popularnosti. U velikom broju tih slučajeva zapostavile su se prave vrijednosti treninga. Iz razloga koje smo prethodno naveli. Želimo da ukažemo da nešto nije nastalo jučer već da to ima svoju tradiciju u sportskoj primjenjivosti i da neka metoda koja se koristi u atletici već dugi niz godina ne smije prezentovati kao nečija metoda, i da je atletika odnosno njeni sadržaji jedan od najboljih sportova za trenirati kako bi bili u dobroj psihofizičkoj formi.

Moramo znati, da je atletika bogat sport sa velikom tradicijom, velikim arsenalom vježbi i sredstava koji smo naslijedilli od naših trenera, profesora i ostalih atletskih radnika, a naš je zadatak da to bogatstvo prenesemo na svaku osobu i da ta osoba kroz vrijeme nosi isto bogatsvo do idućih generacija, koje će koristiti svakoj atleti.

Želimo da prezentujemo kako atletski trening zbog svoje sveobuhvatnosti, mora biti dio svakog sportaša, rekreativca, djeteta koji je u inicijaciji svoje sportske karijere, amatera, veterana i svih onih koji žele da budu ono što je najbolje, a to je atleta.

Šta znači biti atleta

“Izraz atletika je grčkog porijekla. Prvi put ga srećemo kod Holmera hiljadu godina prije nove ere, kao izraz ATHLETEIN, što je označavalo težak rad, a onaj koji ga je vršio zvao se ATHLETES. Pod današnjim imenom, riječ ATLETICA nalazimo kod Rimljana šestotina godina prije nove ere. Galenijus tim imenom naziva gladijatore, a Plinijus upotrebljava izraz “ars atletica”. U XVIII I XIX vijeku ta riječ je preuzeta u modernom sportu i označavala je jakog čovjeka” (Prof. dr. Nusret Smajlović ATLETIKA)

Atleta je, simetrične građe, koji ne trenira primarno zbog estetike već radi funkcionalnosti tijela. To je tip kojem teži veliki broj vježbača zbog toga što je većini najprivlačniji i najpoželjniji, jednostavno jer je prirodan. Njegova fizička i mentalna snaga su na visokom nivou, jer su treninzi zahtjevni i često su na granici maksimuma. Vježba minimalno pet puta sedmično. Iza sebe ima godine iskustva, zato u svojim treninzima radi na svim poljima snage, brzine izdržljivosti i svih drugih motoričkih sposobnosti. Glavni cilj mu je biti u formi tokom cijele godine, i zato trenira po godišnjoj karti koja je decizno planirana i programirana. U svom programiranju uvrštava sredstva atletske trenažne tehnologije kao što su čučanj, nabačaj, mrtvo dizanje, bacanja, zgibovi, skokovi, sprintevi, dionice brzinske izdržljivosti, kilometraže, uzbrdice, nizbrdice i mnoga druga sredstva i vježbe. Atleta je kompletna sportska ličnost po svim antropološkim dimenzijama.

Budi atleta ba