za unutraAtletičari AK “Novi Grad” učestvuju u realizaciji projekta dugoročnog praćenja i evaluacije atletičara u BiH. Projekat predstavlja segment realizacije mnogo većeg projektnog pokreta pod nazivom ICECP (International coaching enrichment certificate program). ICECP je projekat planske edukacije trenera iz različitih sportova širom svijeta. Nosioci projekta su Međunarodni Olimpijski komitet (IOC) i Olimpijska solidarnost (Olympic solidarity) potpomognuti Olimpijskim komitetom Sjedinjenih Američkih Država (USOC).

Nedim Čović – državni rekorder BiH na 100m i 200m je učesnik i stipendista ICECP projekta te realizator pomenutog projekta praćenja i evaluacije atletičara u BiH.

“Testing and evaluating sprint athletes – long term monitoring” – je projekta čiji je osnovni cilj kreiranje trenažne platforme te edukacije trenera i atletičara u cilju postizanja što boljih sportskih rezultata.

za unutrMisija projketa jeste utvrditi inicijalno i finalno stanje utreniranosti kod atletičara, te prema modernim trenažnim standardima kreirati plan i program uz adekvatnu trenažnu periodizaciju. Vizija projekta jeste povezivanje trenera u BiH s ciljem poboljšanja komunikacije I napredovanja u rezultatskom smislu.

U sklopu realizacije projekta atletičari AK Novi Grad su učestvovali u inicijalnim mjerenjima i testiranjama kako bi se stekao uvid u nivo njihove utreniranosti. Neka od testiranja rađena su u Institutu za sport na Fakultetu sporta i tjelesnog odogoja u Sarajevu. Projektom je predviđena izrada odgovarajući programa treninga kao i korektivni planovi u cilju smanjenja povreda i prevenciji istih.
Atletski klub Novi Grad će uskoro na ovoj web stranici ponuditi materijale za pomoć atletskim trenerima kao koja mogu doprinijeti poboljšanju rezultata i atletike uopće.

Napisao Nedim Čović