Boraveći na pripremama u Makarskoj zajedno sa atletičarima AK Sarajevo, od kojih je jedan i naš olimpijac Kemal Mešić, došao sam na ideju da uradimo članak, sa video zapisom, u kojem bi prikazali jedan dio onog šta naš atleta radi na svojim treninzima, sa kratkom biografijom i intervjuom. Ovim želimo pokušati, što bolje, ljubitelje sporta upoznati i informisati o bitnim stvarima Kemala Mešića.

Prikaz kako trenira naš olimpijac i atleta

Uvijek je bilo i uvijek će biti znatiželje da se sazna kako najbolji treniraju. Video ima za cilj da ukaže kako pravi bacači i općenito sportaši rade sve: od jednostavnih sprinterskih vježbica, raznoraznih skokova, raznih vježbi za snagu sa tegovima i sopstvenom težinom, vježbi na trenažerima, sprinteva, vježbica na preponama, do raznih vježbi bacanja i specifičnih bacanja.

Nešto o našem olimpijcu i atleti

kemo olimijadaKemal Mešić je rođen 04.08.1985. godine u Rogatici. Završio je osnovnu školu “Edhem Mulabdić” potom Petu gimnaziju – sportski smjer, u Sarajevu. Sa atletikom se počeo baviti u Njemačkoj u svojoj sedmoj godini, gdje je bio prvak u petoboju za svoju kategoriju (11-12 godina). Po završetku srednje škole odlazi na studije na univerzitet “Florida”, na Floridi, koje završava sa 3.6 GPA. Aktivni Član AK Sarajvo punih šesnaest godina od 1998. godine, gdje ga je učlanio njegov otac Fuad Mešić, koji mu je ujedno i trener sve ove godine. Bio kapiten reprezentacije BiH na Kupu Evrope 2012. godine. Njegov životni moto je “Skupa smo jači”, zato se u svakom smislu zalaže za jači kolektiv AK Sarajevo, i mlađe članove svog kolektiva podstiče u tom pravcu. Nesebično pomaže u unapređenju mladih bacača i drugih atletičara u AK Sarajevo, tako što na njih prenosi svoje neprocjenjivo iskustvo i znanje. U svojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri imao je dvije ozbiljne povrede, a to su operacija desnog prsnog mišića 2009 i operacija desnog kuka 2010. Pored ovih operacija imao je manje povrede kao što su, parcijalna ruptura lijevog prsnog mišića, parcijalna ruptura desne lože, parcijalna ruptura lijevog lista. Ove povrede namjerno ističe kako bi ukazao na to kako je profesionalni sport okrutan, koji sportaša ne miluje već zahtjeva od njega da ide naprijed preko svih prepreka na koje naiđe, ukoliko želi da bude u vrhu među najboljim.
(Još neke pojedinosti možete naći u njegovoj sportskoj biografiji ‘ BIOGRAFIJA 1’, u rubrici ‘Atlete’ ovog sajta)

Lični rekordi nekih od motoričkih sposobnosti našeg olimpijca i atlete

– Polučučanj (90 stepeni): 300kg
– Nabačaj: 190kg
– Zadnji izbačaj: 210kg
– Trzaj: 140kg
– Uski ravni bendž: 210kg
– Uski kosi bendž: 180 kg
– Skok u dalj iz mjesta: 3.56m
– Troskok iz mjesta: 10.67m
– Sprint 30m: 3.27 (elektronski bez vremena reakcije)
– Bacanje kugle 4kg preko glave: 28.56m

Dosadašnji rezultati i uspjesi

– Viceprvak u bacanju diska Balkana, juniorski 2002.- Bukurešt
– Učesnik SP za juniore 2002.-Rosseto
– Učesnik EP juniore 2002-Tampere
– Učesnik EP U23 2003-Erfurt
– Viceprvak u bacanju kugle Balkana-2008.-Atina
– Finalista Mediteranskih igara 2009.- Pescara
– NCAA 3. mjesto na otvorenom 2009.- Arkansas
– NCAA 2. mjesto u dvorani 2010.- Arkansas
– NCAA 3. mjesto na otvorenom 2010.- Oregon
– Finalista dvije Univerzijade 2009.-Beograd i 2011-Shenzen
– Prvak BiH u kugli i disku 2011.-Banja Luka
– NCAA 3. mjesto u dvorani 2012.- Iowa
– Učesnik Olimpijskih igara 24.mjesto2012- London
– Učesnik I finalist na Kupu Evrope 2. mjesto 2012.-Rejkjavik
– Učesnik EP u dvorani 9. mjesto 2013.-Geteborg
– Učesnik I finalist na Mediteranskim igrama 4. mjesto 2013.- Mersin
– Dvoranski česnik i finalist u bacanju kugle na Balkanskim igrama 3. mjesto 2013. – Istanbul

Intervju sa našim olimpijcem i atletom

1. Tvoj dosadašnji najmiliji sportski uspjeh?
Ostvarivanje A norme za O I 2012 London i učesće na istim igrama.

2. Kakav je osjećaj biti učesnik na Olimpijadi?
Vrlo specifičan, pozitivnog karaktera, koji se ne može opisati riječima. Najkraće i najbliže, osjećaj je pun ponosa. Trenutak koji mi je zabilježio OI u Londonu je izlazak na borilište pred punim stadionom uz ovacije ljubitelja atletike. Vjeruj evo sad dok ti ovo pričam ja sam se sav naježio jer je to poseban osjećaj koji će me pratiti sigurno cijeli život.

3. S obzirom da si trenirao u BiH i u USA, koje su razlike između treninga kod nas i Amerikanaca?
Mnogo ozbiljniji pristup prema treningu od strane menadžmenta kolektiva u kome se zna hijerarhija, dosta se pametnije trenira pod čim mislim da se ne radi ono što ne treba ili što nema veze sa specifičnom kretnjom. Najbitnija je razlika u resursima.

4. Razlika između trenera?
Naši treneri su dosta privrženiji i dosta se više vežu za sportistu, dok su tamo hladni i profesionalni bez emocija.

5. Zašto su Amerikanci jedni od najboljih sportskih nacija?
Zato što prvi imaju najnovije metode i i informacije u svim sferama sporta koje omogućavaju uspješniji trenažni i svaki drugi sportski progres. Pored prethodnog imaju veliki izbor talentovanih sportaša i isključivo rade sa najtalentovanijim sportašima i ne gube vrijeme u nebitne stvari.

6. Koliko često treniraš?
Dva puta na dan, svaki dan osim nedjelje, tada je aktivni odmor.

7. Trenutno se nalaziš u predtakmičarskoj sezoni, na šta sad stavljaš akcenat na treninzima?
Zbog bliske takmičarske sezone, manji je obim sa većim intenzitetom i specifičnim vježbama, gdje najviše radim na tehnici.

8. Kako bi opisao tvoj jedan trening u ovom periodu?
Zagrijavanje i istezanje 20-tak minuta, specifično zagrijavanje sa kuglom, bacanje desetak hitaca iz mjesta između 20-25 hitaca iz punog okreta sa punim intenzitetom, odlazak u teretanu gdje se rade olimpijske vježbe snage u primarnom akcentu a kasnije sekundarne vježbe kao što su trenažeri za čitavo tijelo.

9. Šta ti je cilj za ovu godinu?
Postizanje ličnog rekorda i stalno učešće na Dijamantskoj ligi i učešće i postizanje što boljeg plasmana na Evropskom atletskom prvenstvu u Cirihu.

10. Olimpijada Rio?
To je primarni cilj, i odgovor na prethodno pitanje su aktivnosti koje predstavljaju zadatke koje moram postići kako bih obezbjedio učešće i bolji plasman na OI u Riu 2014. Kao što svi znamo, Olimpijske igre su četverogodišnji ciklus, i on je primarni i najveći cilj svakog atletičara, i zbog toga sve što se radi u tom ciklusu radi se zbog toga da se izbori plasman na OI i bolji učinak na istim igrama.

11. Zašto se baviti sportom?
Zato što mi je sport mnogo toga lijepog donio i omogućio. Kao prvo najbitnije i najvažnije prije svega škola i edukacija. Ja sam imao privilegiju otići u USA pet godina gdje sam imao punu stipendiju zahvaljujući svom sportskom uspjehu, tamo sam usavršio engleski jezik, pored znanja njemačkog jezika, i diplomirao na Antropologij. Kao drugo, sticanje prijatelja širom svijeta, među kojima ističem olimpijskog i svjetskog pobjednika Cristian Taylor-a koji mi je bio četiri godine cimer, Rajen Lochte-a, mnogostruki osvajač olimpijskih medalja i jedan od najboljih plivača svijeta svih vremena, s kojim sam se družio i trenirao pet godina, i mnogobrojne druge prijatelje na koje se mogu osloniti širom svijeta. Zanimljiv je podatak da je sa mog univerziteta Florida na OI u Londonu bilo 39 učesnika, iz raznih sportova i zemalja širom svijeta. Kao treće, sportski rejting u društvu koji mi omogućuje mnoge benefite u životu. Kao četvrto, putovanja širom svijeta, gdje sam mnoge svjetske metropole i destinacije svijeta obišao. Kao konačnica, ovi gore navedeni razlozi će mi u globalu omogućiti bolji život nakon aktivnog prestanka bavljenja sportom, jer jednog dana moramo prestati , i zbog toga se vrijedi baviti sportom i u tom periodu težiti što boljem unapređenju sebe svim benefitima koje sam gore naveo. Volio bih da mladima ovi moji isti razlozi i uspjesi posluže kao motiv zašto se baviti sportom, jer sve navedeno niko ne može opisati i dočarati isto onako kako je u stvarnom životu i zato mladima preporučujem bavite se sportom, atletikom, jer ćete sa sportom, atletikom, dostići više nego bez njega ili nje.

Na kraju ovog članka kao Kemalov srednjoškolski drug i dugoročni atletski prijatelj mogu reći da sam s ljubavlju radio ovaj članak o našem Olimpijcu i Atleti, ali doslovno u punom značenju riječi atlete. Moram istaći da se radi o jednom mladom sportašu pred kojim je, ako Bog da, bogata sportska karijera, jer za njega dolaze najbolje bacačke godine. Ovaj atleta pored toga što unapređuje naš sport kroz promociju BiH na svim elitnim atletskim takmičenjima, ima veliko iskustvo i znanje koje će i dalje unapređivati, i zbog toga predstavlja veliki potencijal za dobrog sportskog radnika, bilo da je riječ o treneru ili sportskom menadžeru, kojeg naše društvo mora čuvati i angažovati u budućnosti i tim nastaviti unapređenje BH sporta, tačnije atletike.

Hvala Kemo na lijepim i korisnim atletskim trenucima i želimo ti sve najbolje u daljem sportskom radu i budi atleta.ba

Napisao: Elmir Ćerimagić/Ćera