Profesionalizam je pojam koji nedostaje u bosanskohercegovačom društvu, a pogotovo u sektoru sporta. Sigurni smo da je upravo to razloga zašto naše društvo ne može da ima bržu progresiju, jer nam je dosta toga poluprofesionalno, amaterski ili čak i niže od toga. U želji da učinimo kvalitetan iskorak i pokušamo izmijeniti stereotip, mi smo pri osnivanju AK Novi Grad Sarajevo među prioritetnim principima postavili princip profesionalizma, i tako se okrenuli u tom pravcu, čime težimo da svaki naš klupski sektor, projekat, posao, odnos i sve ostalo bude maksimalno profesionalan.

I tako nakon malo više od dvije godine našeg postojanja dolazimo do mogućnosti da potpišemo profesinalni ugovor sa našim trenutno najboljim atletičarom Damirom Redžepagićom. Ova vijest, odnosno ovaj ugovor, dobija još više na snazi kad se istakne činjenica da je ovo prvi profesionalni ugovor u atletici Bosne i Hercegovine. Ovim ugovorom za Damira Redžepagića osigurana je mjesečna novčana naknada sa svim doprinosima prema državi, pripreme, suplementacija i svi ostali bitni segmenti trenažne tehnologije koji su krucijalni da bi se obezbijedili profesionalni uslovi za treniranje i postizanje vrhunskih rezultata u njegovoj budućoj sportskoj karijeri. Napominjemo da je Damir Redžepagić državni prvak na 100m, 200m i u štafeti 4x100m sa AK Novi Grad Sarajevo, nastupao je ove godine na Evropskom prvenstvu do 23 godine u Poljskoj, osvojio je prvo mjesto na Evropskom timskom prvenstvu 3. divizije u disciplini 200m, važi za sprintera koji je konkurentan sprinterima regiona u svojoj kategoriji.

Potpisivanje profesionalnog ugovora sa Damirom Redžepagićem omogućen je zahvaljujući prijateljima i sponzorima kluba, od kojih je Unigradnja podržala jednogodišnji ciklus treninga i priprema za našeg najboljeg sprintera.

Poznato je da veliki broj talenata odlazi iz BiH koji nastupaju za druge nacije ili u potpunosti odustaju od sporta. Ukoliko želimo tome stati u kraj, onda je ovo urnek kojim možemo zadržati mlade u našoj državi i kojima možemo omogućiti uslove da svoj talenat apliciraju u svojoj državi i za svoju državu.

Također treba istaći i činjenicu da novoizgrađena atletska staza u okviru Centra Safet Zajko, kojeg je Općina Novi Grad otvorila prije dvije godine, predstavlja novi dom za veliki broj atletičara među kojima su i oni vrhunski poput Damira Redžepagića i Kemala Mešića.

Budi atleta ba