Dragi naši prijatelji, evo konačno da se i mi kao organizatori, 2. Atletskog mitinga Novi Grad  Sarajevo, oglasimo i iznesmo svoj “sud” o istom. Miting je prošao veoma dobro i sa veoma dobrim rezultatima, sa manjim problemima koji su uobičajni i koji su statistički tolerantni. Moramo izreći veliko hvala Općini Novi Grad Sarajevo i njenom načelniku Semiru Efendiću, koji su nam dali priliku da uspostavimo miting, klub i sve ostalo čime razvijamo atletiku.

Veoma smo zadovoljni što smo uspjeli organizovati po drugi put jedini atletski miting u Sarajevu i drugi ovog tipa u BiH. Ova rečenica ispred, u velikoj mjeri govori o tome koliko je atletika na lošem stepenu popularnosti, a samim tim i primjenjljivosti, u našem društvu, a manje o tome kako smo mi nešto vele “dobri”. Svjesni ove činjenice, mi kao klub smo odlučili da “ne kukamo” i “ne naričemo” nad svojom sudbinom i krenuli u osmišljavanje projekata kojima imamo za cilj to stanje postepeno izmijeniti, a ti projekti su Atletska rekreativna liga, Qucikie dječija atletska liga, Atetski miting Novi Grad Sarajevo i druge manje ponude (Atletska škola, Atletski trening, Atletski fitness, Atletska kondicija i Atletska kondicija za djecu) kao segmenti našeg globalnog projekata “AK Novi Grad Sarajevo za sve generacije i varijacije.” U nedjelju na 2. Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo smo konačno dobili afirmaciju da smo na dobrom putu da promijenimo mišljenje o atletici kod naših građana i stepen njene primjenjljivosti, čime ćemo unaprijediti atletiku na svakom segmentu i tako početi uživati benefite kvalitetnije i bolje atletike.

Kako je naša vizija i želja da svake godine dovedemo na miting bar jedno zvučno ime iz svijeta atletike, tako smo ove godine, zahvaljujući poznanstvu našeg olimpijca Kemala Mešića, uspjeli dovesti Stipu Žunića, jednog od najboljih bacača kugle današnjice u svijetu. Stipe Žunić je na našem mitingu ostavio odličan rezultat 21.30, isti hitac ga je pozicionirao na prvo mjesto u kugli i na prvo mjesto u ukupnom plasmanu po IAAF tablicama našeg mitinga. Pored ovog zvučnog imena veoma smo zahvalni našem olimpijcu Hamizi Aliću što se pojavio na mitingu i što je svojim hicem 20.24 dao na snazi ovom mitingu, čime je zauzeo drugo mjesto u kugli i drugo mjesto u ukupnom plasmanu po IAAF tablicama mitinga. Trebamo istaći Alisu Bečić koja je sa rezultatom 55.29 zauzela prvo mjesto na 400m i treće mjesto u ukupnom plasmanu po IAAF tablicama mitinga, i Stefana Čukovića koji je sa rezultatom 1.52.29 zauzeo prvo mjesto na 800m i četvrto mjesto u  ukupnom plasmanu po IAAF tablicama mitinga. Pored ovo četvero prvplasiranih atletičara mitinga, moramo istaći i našeg Damira Redžepagića koji je istrčao svoj lični rezultat 10.77 u disciplini 100m i time zauzeo prvo mjesto. Sve ostale rezultate možete pogledati u BILTEN-u Br. 2.

Pored  profesionalnog dijela mitinga, tu su bili i finalisti Atletske rekreativne lige, jednog novog inovativnog projekta koji je počeo prošle godine u septembru. Sve rezultate ARL možete vidjeti na oficijelnoj tabeli Atletske rekreativne lige. Ovdje ćemo istaći samo osvajače Apsulutnih kategorija Hanifa Terzić 1. mjesto; Džejna Ćeremida 2. mjesto i Tea Sipović Imamović 3. mjesto u ženskoj konkurenciji, dok je u muškoj konkurenciji 1. mjesto Mirzet halilović, 2. mjesto Alen Raonić i 3. mjesto Šaban Žunić. Napominjemo da druga sezona ARL počinje u septembru, ne zaboravite se prijaviti na vrijeme.

Nevjerovatna snaga je u djeci, imamo veliki potencijal i veoma dobru djecu, koju treba usmjeriti u pravom pravcu, zbog toga smo i pokrenuli Quickie dječiju atletsku ligu. Kroz ovaj projekat prošlo je oko 260 dječaka i djevojčica, održali smo pet kola, imali deset disciplina, plus finalna utrka “atletski poligon” koji je sačinjen od tipičnih i atipičnih atletskih elemenata. Svi su skupljali bodove tokom svih kola i finalne utrke, na kraju proglasili pobjednike i tako završili ovaj takmičarski dio projekta. Sve rezultate možete pogledati na oficijelnoj tabeli Quickie dječije atletske lige, a  ovdje ćemo navesti samo propuste koje smo napravili u plasmanu, a koji su se desili zbog greške u bodovanju. Pogriješili smo u sljedećim grupama i to na ovaj način: kod dječaka u kategoriji 7-8 godina Adin Herić treba da ide na 2. mjesto, a Omer Mustafić na 3. mjesto; kod djevojčica u kategoriji 9-10 godina Anastasija Forcan treba da ide na 2. mjesto, a Sanita Moro na 3. mjesto; i kod djevojčica u kategoriji 11-12 godina, gdje Naida Bećirović treba da ide na 3. mjesto, a Andrea Popović na 5. mjesto. Izvinjavamo se na ovoj velikom propustu, do istog je došlo jer smo slučajno iz bodovanja izbacili desetu disciplinu. Za prva dva slučaja ćemo zamijeniti medalje, a za treći slučaj ćemo Naidi uručiti medalju sa velikim IZVINI u nadi da će nam oprostiti.

U konačnici možemo reći da smo zadovoljni kako je miting protekao i kakva je reakcija na isti bila. Samo ćemo još jednom navesti i ponoviti da je ovo mali miting, koji ima neku posebnu karizmu, mi mislimo da je to do toga što okupljamo tri tipa atletičara/ki početnike, profesionalce i rekreativce, al najviše je do ambijenta u Centru Safet Zajko.

Vidimo se iduće godine.

Budi atleta ba