Dragi rekreativci, kao što znate, srebreni sponzor Atletske rekreativne lige je NLB Banka, s kojima smo dogovorili poslovanje u cilju unapređenja Atletske rekreativne lige. Jedan od segmenata iz našeg međusobnog dogovora jeste da se pokrene novi sektor u klubu, i jedna nova vrsta ponude za trkače rekreativce u Sarajevu, to jeste “NLB trkački trening”.

Ideja za projektom “NLB trkački trening” nastala je nakon dugotrajnog “prebiranja” po idejama kako da obogatimo i unaprijedimo Atletsku rekreativnu ligu, to jeste šta je to što trebamo učiniti da privučemo nove članove i zadržimo stare u ARL. U svim tim “previranjima” najviše smo analizirali trkače, njihovu tehniku trčanja, sistem treninga, opću/specifičnu pripremljenost, usmjerenost, njihove želje i sve druge faktore koji se tiču trčanja, i tako smo zaključili da je najbolje da idemo u pravcu trenažnog sektora.

“NLB trkački trening” bavit će se svim principima atletske trenažne tehnologijie, kojom će se unapređivati svi antropološki segmenti jednog trkača, s ciljem da isti postigne kvalitetnije trkačke vrijednosti. Kako bi napravili što bolji plan i program ove trenažne tehnologije, i kako bi isti bio što bogatiji i produktivniji, odlučili smo da će istim procesom upravljati naši treneri i to u sljedeći oblastima:

-Trener Sead Kondo  će voditi sektor aerobne i anaerobne izdržljivosti,

-Trener Edhem Bajrić će voditi sektor koordinacije, fleksibilnosti i tehnike trčanja,

-Trener Elmir Ćerimagić će voditi sektor snage (sve vrste snage), brzine i sprinterskog trčanja.

Broj treninga će biti 4-5 puta u sedmici, od čega će vjerovatno dva puta biti trening izdržljivosti, jednom trening snage i jedan do dva kombinovana treninga, ovo će u velikoj mjeri ovisiti od perioda godine u kojem se bude radilo. Treninzi će se održavati na raznim lokacijama, a sigurno je da će se treninzi anaerobne, specifične, sprinterske i tehničke usmjerenosti održavati na stazi u Centru Safet Zajko, trening snage u teretani AK Novi Grad Sarajevo, trening aerobne ili kombinovane  izdržljivosti nekad u prirodi nekad u centru Safet Zajko.  Treninzi će se održavati u grupama oko 15-ak trkača na treninzima gdje je akcenat stavljen na kvalitet/tehniku trčanja ili trening snage, u slučajevima gdje akcenat bude na kvantitet trčanja to jeste na dužinu pretrčanih kilometara. Tu će ići veće grupe, odnosno sastavljat ćemo ove manje grupe u jednu.

Vjerujemo da će ova ponuda u Sarajevu biti dobro prihvaćena i da će rezultirati uspjehom. Mi mislimo da imamo znanja, kapaciteta i iskustvo da ovaj projekat možemo izgurati do uspjeha.

Oko termina, cijene, kad je prvi trening, bit ćete ubrzo obavješteni, u ovom trenutku možemo vam reći da će treninzi biti omogućeni i za članove koji nisu dio ARL samo će isti plaćati veću tarifu, treninzi u radnim danima će biti u jutarnjoj varijanti i poslijepodnevnoj varijanti, uglavnom bit ćemo fleksibilni do one mjere koja ne narušava kvalitet rada.

Uskoro više na ovu temu….., do tada se priključite našoj utrci na Igmanu.

Budi atleta ba