Atletika je sportska grana koja obuhvaća prirodne oblike kretanja: hodanje, trčanje, skakanje i bacanje. Kao i u mnogi drugim sportovima, tako i u atletici u radu s djecom tokom atletskog treninga mogu se primjenjivati različiti metodički organizacijski oblici rada. Organizacija procesa vježbanja ovisi prije svega o tome organizira li se za pojedinca ili za velike skupine te također ovisi o materijalnim uvjetima rada, ne zanemarujući karakteristike skupine, kao što su dob, spol, trenutačno stanje antropoloških obilježja, razinu motoričkih znanja i postignuća.
Namjena staničnog organizacijskog oblika rada je visoka aktivacija motoričkih i funkcionalnih sposobnosti vježbača. Osnovno pravilo utvrđivanja redoslijeda motoričkih zadataka zahtijeva uvažavanje serijskog naizmjeničnog opterećivanja različitih dijelova lokomotornog sistema.

Intenzitet opterećenja u staničnom organizacijskom obliku rada određuje se:

    • Izborom motoričkih zadataka,
    • Redoslijedom motoričkih zadataka i
    • Trajanjem ciklusa vježbanja i oporavka.

Nakon tačno određenog vremena stanke vježbač prelazi na drugu stanicu, i tako redom. Broj stanica ovisi o materijalnim uvjetima, broju vježbača, ciljevima i zadaćama koji se žele ostvariti, a može ih biti od 6 do 12. S obzirom na broj stanica u krugu razlikujemo tzv. mali krug (do 8 radnih mjesta stanica), i veliki krug (više od 8 radnih mjesta-stanica). Trajanje ciklusa može varirati u ovisnosti o hronološkoj dobi i sposobnosti vježbača i to od 20 sekundi vježbanja i 40 sekundi oporavka, za nisku, do 40 sekundi vježbanja i 20 sekundi oporavka, za visoku razinu pripremljenosti .

U videu ste mogli vidjeti primjer jednog staničnog organizacionog oblika rada, koji smo primjenili u radu sa našim najmlađim atletičarima u Atletskoj školi. Zahvaljujući raznolikosti rekvizita, dobroj organizaciji, dobrim upravljanjem i odnosom sa djecom, trening je ispunio očekivanja i postignuti su svi postavljeni ciljevi. Primarni cilj treninga je bio da se djeca izlože raznim zadacima i raznolikim kretnjama te time utiče na čitav antropološki status. Pored fizičkog i fiziološkog uticaja, video ukazuje na veliko zadovoljstvo malih atletičara koji u svakom momentu uživaju u  treningu, što je najbolji pokazatelj da je riječ o kvalitetnom teningu.

Igra i zabava su najbolji saradnici u radu sa djecom 😉

Napisao Đugum Vedad

Budi atleta ba