Portofolio Kemala Mešića 2017.-2020.

2017.-2020.

Jučer sam imao čast da zajedno sa Kemalom Mešićem budem u Zagrebu, u posjeti olimpijskom zlatnom paru Sandri Perković i Edisu Elkaseviću.

O Sandri i njenom treneru Edisu suvišno je bilo šta govoriti po pitanju ko su i šta su u sportskom smislu, jer o njima je sve već rečeno i o njima skoro svi  sve znaju. Dovoljno je reći da oni imaju duplo zlato sa Olimpijskih igra i to je to, tačka, ne treba dalje ići u ovom pravcu. Ono drugo, što je dosta interesantnije, jeste njihova privatna/profesionalna strana koju smo mi jučer vidjeli, koju Kemal Mešić odavno poznaje, a ja tek jučer. Fascinantna je njihova sprega ljubavi i profesionalizma, ne mislimo ljubavi prema “disku” već ljubavi jedno prema drugom u smislu prave povezanosti, romantike i prijateljstva između muškarca i žene, i profesionalnog odnosa u trenažnoj tehnologiji u svim segmentima što nalaže njihov elitni nivo u kojem se nalaze. Jedno je sigurno, da u njihovoj sprezi privatnog i profesionalnog života, bar što smo jučer primijetili, imaju potpuno poštovanje jedno prema drugom, i da funkcionišu bez “zatezanja” sa potpunom tolerancijom i razumijevanjem u svakom smislu. Valjda i jesu tu gdje jesu, jer su takvi kakvi jesu.

Od jučerašnjeg sastanka, i svega što sam jučer spoznao, najdraža mi je činjenica, da mi u svojoj “avliji” imamo dragulj koji svako voli i uvažava. Naravno riječ je o Kemalu Mešiću, o kojem sam mislio da znam dosta, ali sam jučer saznao da ne znam baš puno, jer sam tek tad saznao neke stvari o njemu, koje Kemal neće ili “ne zna” da iznese o sebi. Toliko poštovanje, i ljubav prema njemu od strane ovog “zlatnog para” i ostalih atletičara/ki iz Hrvatske nisam očekivao, znao sam da se Kemal voli, ali da se ovoliko voli, to nisam znao. Ovim sam dobio potvrdu, da mi dosta više cijenimo “tuđe” nego svoje, i zarekao se da ćemo to pokušati promijeniti, na mnoge načine, a jedan je taj da ćemo o našim “draguljima” širiti pozitivnu priču i činjenice kako bi svi znali šta imamo i da ih na taj način počnemo uvažavati i cijeniti.

U toku druženja, Edis je samoinicijativno pokrenuo priču o našem novom projektu “Četverogodišnji tim podrške – Kemal Mešić Tokio 2020”, i isti okarakterisao kao jednu odličnu ideju, koja je profesionalno urađena, te je sa velikim ubijeđenjem  istakao da je ovo projekat koji će sigurno uroditi plodom i da je isti jedini način kako da se nađe izlaz za olimpijce, ne samo u BiH već i u svim zemljama regiona koji kubure sa finansiranjem svojih sportaša. Kad to kaže zlatni olimpijski trener, onda nam ne treba bolja afirmacija i motiv da nastavimo dalje.

Na kraju istaknut ćemo jednu činjenicu, da zahvaljujući Kemalu Mešiću, imamo “kartu” kojom ćemo, uz Božiju pomoć, izaći na svjetsku atletsku scenu, i “pozivnicu” za velika atletska imena koja će doći u naš Grad i naš Klub, te na taj način nastaviti sa popularizacijom i razvojem atletike. Dobili smo obećanje da će ovaj zlatni par krajem godine doći u Sarajevo i tako nastaviti naše jučerašnje druženje.

Hvala im na lijepom druženju, korisnim savjetima, afirmaciji i svemu što čine za našeg Kemala Mešića, a samim tim i za naš Klub i atletiku u BiH.

Budi atleta ba