Dragi trkači,

Pokrenuta je incijativa za organizacijom “1. Unusual marathon”-a u Sarajevu. Nakon predložene ideje od strane članova Atletske rekreativne lige da se organizuje “specifični” maraton u Sarajevu, održali smo radni sastanak i došli do zaključka da ćemo stupiti u realizaciju ove ideje.

Riječ je o veoma specifičnom i u potpunosti neuobičajenom maratonu, koji se po mnogo čemu razlikuje od uobičajenih maratona i zato smo isti nazvali “Unusual marathon”.

Maraton bi se trčao po ulicama Sarajeva, po tačno utvrđenoj ruti, sa startom i ciljem u Centru Safeta Zajko. Trkači bi startali u isto vrijeme, nakon čega izlaze iz Centra Safet Zajko i samostalno prate zadanu rutu s kojom će se trebati unaprijed upoznati, jer zadana ruta neće biti označena, neće biti zaustavljen saobraćaj, neće biti fiksnih pozicioniranih sudija, već će se raditi o tipu maratona kao da se radi o samostalnom trkačkom treningu po ulicama Sarajeva. Svi trkači će morati imati sistem mjerenja pređene dužine pretrčanih kilometara, sat, mobitel ili slično, sa “konekcijom” na STRAVI. Trkačima će se prihvatiti rezultat, samo ukoliko njihov Strava account pokaže da su pretrčali traženu rutu i da su minimalno istrčali 42.195km. Ukoliko nekome pri ulasku u Centar Safet Zajko Strava bude pokazivala nedostatak kilometara ili metara, što se vrlo često dešava zbog linije kojom se trči, trkač će imati pravo da na stazi “nadoknadi” iste i nakon toga protrči kroz cilj. Ukoliko neki trkač bude imao na Strava accountu manje od 42.195 km, a pri tome prođe kroz cilj, njegov se rezultat neće prihvatiti.

Bit će mobilne sudije, koje će kružiti po zadanoj ruti sa biciklima ili autima, i tako kontrolisati utrku u slučaju da neko pokušava varati na bilo koji način. Također će biti mobilne okrepne stanice, koje će se pomjerati po ruti shodno periodu i kretanju trkača učesnika, gdje će se trkači moći osvježiti sa pićem i voćem.

Planirani datum održavanja ovog maratona je 20.01.2019., iz razloga jer u ovom periodu godine u Sarajevu nema nikakvih takmičarskih trkačkih dešavanja, pa smo odlučili dugu off season-u prepoloviti i tako razbiti monotoniju.

Napominjemo da je gore sve navedeno čisto informativnog karaktera i da je ovo sve draft verzija, i da na istu gledate kao informativnu vijest. Povremeno ćemo izlaziti sa dodatnim informacijama i blagovremeno vas obavještavati o donesenim odlukama. Svi prijedlozi, ideje, učešće, ili bilo koji vid doprinosa je dobrodošao, s toga ne oklijevajte već se pridružite i budite dio ove neuobičajne priče.

Nadamo se da ćemo od ove ideje napraviti odličnu priču i dati Sarajevu nešto što dosad niko nije uradio.

Budi atleta ba