Dragi ljubitelji atletike i prijatelji našeg Kluba, kako dosad nismo imali puno prilika da vas informišemo u vezi uspjeha kluba u sektoru bacačkih disciplina, od danas to više neće biti slučaj. Velika nam je čast i zadovoljstvo da Vam predstavimo novog člana, bacača kugle, Kemala Mešića.

O Kemalu Mešiću iz svijeta atletike skoro svi sve znaju, međutim za javnost koja nema puno dodira sa atletikom, navest ćemo samo najbitnije detalje ovog BH sportaša. Ono što je sigurno za Kemala Mešića jeste da je on jedan od najboljih bacača kugle kojeg je Bosna i Hercegovina ikad imala. Bio je dosad učesnik dvije Olimpijade, u Londonu 2012. godine gdje je bio najbolje plasirani olimpijac BiH i zbog čega je kao nagradu nosio zastavu na zatvaranju Olimpijade, i u Brazilu 2016. gdje je pored uloge olimpijca imao i ulogu trenera. Kao njegov dosada najbolji postignuti plasman, na velikim takmičenjima, smatra se deveto mjesto na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Geteborgu 2013. godine, i petnaesto mjesto na dvoranskom Svjetskom prevenstvu u Sopotu 2014. godine. Pored navedenog, učesnik je mnogobrojnih međunarodnih atletskih mitinga na kojima je ostvario zapažene rezultate od kojih se ističe osvajanje prvog mjesta na Grand Prix-u 2014. u Brazilu. Svoje akademsko zvanje stekao je na Univerzitetu Florida (Fakultet umjetnosti i nauka) koji je pohađao i završio u periodu od 2008. do 2012. godine. i gdje je stekao status jednog od najuspješnijih atletičara tog univerziteta. Jedino je on uspio osvojiti SEC konferenciju u dvorani tri puta zaredom. Bio je dva puta drugi, jednom treći i jednom četvrti na NCAA prvenstvu Amerike prve divizije u bacanju kugle. Njegov lični rekord 20.74 je drugi rezultat u bacanju kugle na otvorenom u BiH svih vremena, od kojeg je samo bolji rekord BiH koji drži Zlatan Saračević, također njegov lični rekord 20.44 je drugi rezultat u bacanju kugle u dvorani u BiH svih vremena, od kojeg je opet jedino bolji rekord BiH Zlatana Saračevića. Pored nevedenih rezultata Kemal se može pohvaliti i sa trenerskim uspjesima, gdje je Univerzitetu Virginija kao glavni trener donio prvu titulu u bacanjima na NCAA prvenstvu i prvu medalju Hrvatskoj u muškoj konkurenciji u atletici na Svjetskom prvenstvu u Oregonu 2016. godine. Proglašavan je najboljim atletičarem BiH za 2012. godinu i bio u top tri najbolja sportaša BiH za 2012. godinu.

Pošto smo mi mlad atletski klub koji je u incijaciji formiranja mnogih atletskih sektora, od kojih je i bacački sektor, Kemal Mešić predstavlja veliku snagu za naš klub. Ovim uspjehom dobijamo bacača za postizanje dobrih rezultata u budućim takmičenjima od kojih je Olimpijada u Tokiju 2020. godine najveći cilj. Također Kemal Mešić predstavlja mogućnost popularizacije bacačkih disciplina, za koju ćemo se sigurno maksimalno zalagati, i tako pokušati privući što više novih mladih nada u naš klub. Iz kratkog opisa kojeg smo gore naveli možete zaključiti da je Kemal Mešić bacač sa vrlo velikim trenažnim iskustvom i trenerskim kompetencijama, koje je sticao kroz dosadašnji rad, kako od stručnjaka u Americi, tako i od najvećih stručnjaka za bacačke discipline iz regiona. Ovo je također mogućnost od koje naš klub u budućnosti puno očekuje, jer ovo je način kako naš klub može dobiti vrlo dobrog i kvalitetnog trenera s kojim ćemo nastaviti razvoj bacačkih disciplina.

Dosadašnji rezultati našeg Kluba su pokazali da smo mi mlad klub sa velikim vizijama, koje sad zajedno sa Kemalom Mešićem, kao afirmisanim bacačem, možemo, moramo i hoćemo ostvariti i tako postići što dosad mnogim klubovima u BiH nije pošlo za rukom. Vi nam vjerujte, podržavajte i budite nam pozitivan vjetar u leđa, jer samo jak i dobar kolektiv pravi dobre rezultate 😉

Budi atleta ba