Unusual Marathon

Atletski klub Novi Grad Sarajevo organizuje Unusual marathon u Sarajevu, novi vid trkačke manifestacije u BiH, na kojem mogu nastupati rekreativci i profesionalci.

Kao da maraton sam po sebi nije težak, mi ga organizujemo ni manje ni više usred januara. U Sarajevu. Snijeg, led, minus, saobraćaj, možebitni smog…pa na to još i 42 i nešto sitno kilometara. Po uzoru na ekstremne ultra maratone, ekstremne trijatlone i druge challenge kojima se pomjeraju vlastite granice, mi Vama donosimo ovi neobičnu priču.

Riječ je o veoma specifičnom i u potpunosti neuobičajenom maratonu, koji se po mnogo čemu razlikuje od uobičajenih maratona i zato smo isti nazvali “Unusual marathon”. Maraton se trči po ulicama Sarajeva, po tačno utvrđenoj ruti, sa startom i ciljem u Centru Safeta Zajko. Trkači startaju u isto vrijeme, nakon čega izlaze iz Centra Safet Zajko i samostalno prate zadanu rutu s kojom će se trebati unaprijed upoznati, jer zadanom rutom neće biti zaustavljen saobraćaj, neće biti fiksnih pozicioniranih sudija, već se raditi o tipu maratona kao da se radi o samostalnom trkačkom treningu po ulicama Sarajeva.

Unusual-staza

GPS rutu možete skinuti preko  linkova:

https://www.mapmyrun.com/routes/view/2359592059?fbclid=IwAR1wj-V1lqimlTRquBN7TSfpNRS5VTJ3KnBKD4mb9WbJRz2tnr-JtZGo_oU

https://goo.gl/maps/JjbZBeupeMN2

Svi trkači moraju imati sistem mjerenja pređene dužine pretrčanih kilometara (sat, mobitel ili slično) sa “konekcijom” na STRAVI. Trkačima se prihvata rezultat, samo ukoliko njihov Strava account pokaže da su pretrčali traženu rutu i da su minimalno istrčali 42.195km. Ukoliko nekome pri ulasku u Centar Safet Zajko, Strava pokaže nedostatak kilometara ili metara, što se vrlo često dešava zbog linije kojom se trči, trkač ima pravo na stazi “nadoknadi” iste i nakon toga protrčati kroz cilj. Ukoliko neki trkač bude imao na Strava accountu manje od 42.195 km, a pri tome prođe kroz cilj, njegov se rezultat neće prihvatiti. Limit šest sati.

Bit će mobilne sudije, koje će kružiti po zadanoj ruti sa biciklima ili autima, i tako kontrolisati utrku u slučaju da neko pokušava varati na bilo koji način. Također će biti mobilne okrepne stanice, koje će se pomjerati po ruti shodno periodu i kretanju trkača učesnika, gdje će se trkači moći osvježiti sa pićem i voćem.


Štafeta “Dame biraju”

Pored Unusual marathona bit će organizovana i Štafeta “Dame biraju”. Štafeta je sačinjena od 3 člana, od kojih minimalno jedan član mora biti žena. Štafeta se trči po istoj zadanoj ruti kao Unusual marathon i po istim pravilima i principima. Članovi ekipe imaju jedan sistem mjerenja pređene dužine pretrčanih kilometara (sat, mobitel ili slično) sa “konekcijom” na STRAVI, s kojim starta prvi član ekipe koji nakon istrčane svoje dionice isti predaje drugom članu, što isto uradi i drugi član sa trećim članom. Na ovaj način ekipa se kontroliše po pitanju istrčane rute i dužine.


Cijena, način i rokovi uplate startnine

Cijene za Unusual marathon 20.00 KM

Cijene za Štafetu “Dame biraju”, cijela ekipa, 60.00 KM

Startni paketi uključuje, startni broj, okrepu, medalju i majicu.

Startnine se mogu uplatiti kod event menadžera do 13.01.2019. (svakim radnim danom od 18.00 do 20.00h) u kancelariji AK Novi Grad Sarajevo u Centru Safet Zajko, ili putem žiro računa (Primalac: Atletski klub Novi Grad Sarajevo, Svrha uplate: Članarina za Unusual maraton, na račun 1413065320070015). Za sve dodatne informacije možete konatktirati event menadžera na broj 062 320 036.


Proglašavanje pobjednika

Proglašavaju se prva tri pobjednika u muškoj i ženskoj konkurenciji Unusual marathona i prve tri ekipe Štafete “Dame biraju”.

Prva tri plasirana učesnika u muškoj i ženskoj konkurenciji i prve tri prvoplasirane štafetne ekipe dobijaju priznanja i prigodne nagrade naših sponzora.


Prijava

Za učešće na ovoj utrci potrebno je izvršiti prijavu putem prijavne forme za ovu utrku.

Prijava za Unusual MarathonPrijava za štafetu Dame biraju
Mogućnost za prijavu i uplatu otvorena je do 13.01.2019., nakon ovog roka prijave neće biti prihvaćene. Prijava je upotpunjena uplatom startnine. Broj učesnika ograničen je na 100.


Unusual marathon u potpunosti je neobična sarajevska priča u kojoj i ti možeš naći svoje mjesto, zato prijavi se i trči neobično.

Budi atleta ba