Sa više od deset godina iskustva i dokazanim rezultatima na polju treninga snage i kondicije, Almir Bejdić važi za jedno od vodećih trenerskih imena nove generacije. Obnašajući funkciju kondicionog trenera u periodu 2012. do 2015. godine, vodio je kadetsku U16 košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, sa kojom je u augustu 2015. godine osvojio sjajno drugo mjesto na evropskom U16 prvenstvu B divizije, a naredne godine ista ekipa je osvojila prvo mjesto na evropskom prvenstvu. Iz ove generacije izrasli su neki od najvećih talenata moderne bh. košarke: Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Nedim Đedović, Njegoš Sikiraš, Amar Gegić, Aleksandar Lazić, Edin Atić i mnogi drugi.

Kroz personalne treninge za rekreativce i profesionalne sportaše, nastavio je rad sa nekim od najvećih imena bh. sporta, među kojima su Jusuf Nurkić, Njegoš Sikiraš i Mirza Bašić, a u sklopu dugogodišnjeg angažmana u sarajevskoj školi košarke GEN, sarađuje sa velikanima bh. košarke Gordanom Firićem, Emirom Halimićem i Nenadom Markovićem. Tokom 2016. godine učestvovao je na prvom NBA kampu u Tuzli, kao saradnik čuvenog Stevea Hessea.

Svoje znanje i eskpertizu konstantno nadograđuje na polju rehabilitacije i preventivnog treninga, a u svom radu sve više primjenjuje elemente MAT (Muscle Activation Technique) i IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization) naprednih metoda u oporavku sportista.

Počasni je nosilac priznanja Zlatna značka UNSA, za izuzetne rezultate tokom dodiplomskog i magistarskog studija na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu (FASTO), a autor je i nekoliko naučnih radova, objavljenih u indeksiranim časopisima evropske akademske zajednice. Svojevremeno je radio i kao asistent na FASTO, te kao istraživač pri Institutu sporta i tjelesnog odgoja.

Almir je jedan od osnivača Altetskog kluba Novi Grad Sarajevo – Atleta i vodeći je trener segmenta atletske kondicije.