fbpx
atleta-logo

O Nama

Više Informacija o Nama, Misiji i Viziji

Ovo je  sajt koji ima za cilj da prezentuje atletiku kao multifunkcionalnu sportsku aktivnost, Atletski Klub Novi Grad Sarajevo i njegov brend ATLETA. Na osnovu ponuda koje nudimao, odnosno na osnovu njihovog produkta, a to jest ATLETA, došli smo do zaključka, kako će AK Novi Grad Sarajevo na tržište izaći sa brendom ATLETA, iz  razloga jer u današnjoj ekspanziji sporta, rekreacije/fitnessa i svih drugih ponuda iz industrije fizičkog unapređenja, ATLETA je želja koju bi svako htio da ispuni.

Sajt je koncipiran da obuhvati svu populaciju bez obzira na uzrast, spol i status u sportu (profesionalac-rekreativac). Svaka osoba ima mogućnost da postane bolje utrenirana, bez obzira na kojem se nivou treniranosti nalazi. Taj nivo utreniranosti je moguće unapređivati samo sistemskim planiranim trenažnim procesom. Atletski sadržaji su najzastupljeniji u treninzima koji se primjenjuju u kondicionoj pripremi , u rekreatvnom vježbanju, u treningu sa djecom koji su u incijaciji svog sportskog profila i u drugim oblicima koj imaju za cilj da se postigne pravilan fizički status i dobra fizička priprema. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove.

Mi želimo da ukažemo na prave vrijednosti atletike, njenih sadržaja, njenu historiju, koliki je njen uticaj kao trenažnog sredstva, i sve njene karakteristike i osobine. Treba istaći kako su većinom “savremene” metode nastale u velikom procentu iz tri sporta kao što su atletika, gimnastika i dizanje tegova. Pod uticajem komercijalizacije i težnjom kapitalnog dobra, pristupalo se “inovacijama” sportova i metoda, ili prisvajanju pojedinih metoda iz atletike koje su se imenovale pod novim imenom, koje su doživjele ekspanziju u rekreativnoj i profesionalnoj sferi sporta, samo u cilju da se nešto “novo” prezentuje i na taj način stekne popularnost i benefiti te popularnosti. U velikom broju tih slučajeva zapostavile su se prave vrijednosti treninga. Iz razloga koje smo prethodno naveli. Želimo da ukažemo da nešto nije nastalo jučer već da to ima svoju tradiciju u sportskoj primjenjivosti i da neka metoda koja se koristi u atletici već dugi niz godina ne smije prezentovati kao nečija metoda, i da je atletika odnosno njeni sadržaji jedan od najboljih sportova za trenirati kako bi bili u dobroj psihofizičkoj formi.

Moramo znati, da je atletika bogat sport sa velikom tradicijom, velikim arsenalom vježbi i sredstava koji smo naslijedilli od naših trenera, profesora i ostalih atletskih radnika, a naš je zadatak da to bogatstvo prenesemo na svaku osobu i da ta osoba kroz vrijeme nosi isto bogatsvo do idućih generacija, koje će koristiti svakoj atleti.

Želimo da prezentujemo kako atletski trening zbog svoje sveobuhvatnosti, mora biti dio svakog sportaša, rekreativca, djeteta koji je u inicijaciji svoje sportske karijere, amatera, veterana i svih onih koji žele da budu ono što je najbolje, a to je atleta.

Šta znači biti atleta?

“Izraz atletika je grčkog porijekla. Prvi put ga srećemo kod Holmera hiljadu godina prije nove ere, kao izraz ATHLETEIN, što je označavalo težak rad, a onaj koji ga je vršio zvao se ATHLETES. Pod današnjim imenom, riječ ATLETICA nalazimo kod Rimljana šestotina godina prije nove ere. Galenijus tim imenom naziva gladijatore, a Plinijus upotrebljava izraz “ars atletica”. U XVIII I XIX vijeku ta riječ je preuzeta u modernom sportu i označavala je jakog čovjeka” (Prof. dr. Nusret Smajlović ATLETIKA)

Atleta je, simetrične građe, koji ne trenira primarno zbog estetike već radi funkcionalnosti tijela. To je tip kojem teži veliki broj vježbača zbog toga što je većini najprivlačniji i najpoželjniji, jednostavno jer je prirodan. Njegova fizička i mentalna snaga su na visokom nivou, jer su treninzi zahtjevni i često su na granici maksimuma. Vježba minimalno pet puta sedmično. Iza sebe ima godine iskustva, zato u svojim treninzima radi na svim poljima snage, brzine izdržljivosti i svih drugih motoričkih sposobnosti. Glavni cilj mu je biti u formi tokom cijele godine, i zato trenira po godišnjoj karti koja je decizno planirana i programirana. U svom programiranju uvrštava sredstva atletske trenažne tehnologije kao što su čučanj, nabačaj, mrtvo dizanje, bacanja, zgibovi, skokovi, sprintevi, dionice brzinske izdržljivosti, kilometraže, uzbrdice, nizbrdice i mnoga druga sredstva i vježbe. Atleta je kompletna sportska ličnost po svim antropološkim dimenzijama.

Budi atleta.ba

Novooformljeni Atletski Klub Novi Grad Sarajevo je nastao 2015. godine, na osnovu incijative načelnika, istoimene Općine Novi Grad Sarajevo, Efendić Semira, njegovih bliskih saradnika i nekolicine atletskih ljubitelja. Ideja za formiranje i pokretanje ovog Kluba nastala je nakon Općinskih djelovanja da se na lokalitetu Općine Novi Grad Sarajevo, u sklopu vojne kasarne Safet Zajko, sada Centra za edukaciju, sport i rekreaciju izgradi nova atletska staza i ostali sportsko-rekreativni i edukativni sadržaji. Vođeni činjenicom kako je atletski klub bez atletske staze skoro nemoguć, i kako je funkcionalnost atletske staze bez atletskog kluba skoro nemoguća, sjedinili smo ova dva segmenta i oformili Atletski Klub Novi Grad Sarajevo. Istoimeni Klub ima za cilj da svojim korisnicima omogući kvalitetne i profesionalne atletske aktivnosti.

Jedna od tih aktivnosti Kluba, jeste prije svega, da okuplja djecu i omladinu koja imaju fizičke predispozicije i volju da sistematskim vježbanjem postižu što bolje sportske rezultate u odgovarajućim atletskim disciplinama. Također Klub ima zadatak da etičkim i humanim djelovanjem pozitivno utiče na vaspitni, obrazovni, kulturni i sportski razvoj svih svojih članova, a naročito mlađeg uzrasta. Za  ove aktivnosti Atletski Klub Novi Grad Sarajevo u svoj asortiman ponuda uvrstio je dvije ponude, a to su: “Atletska škola”  i “Atletski Trening”. Sa “Atletskom školom” imamo zadatak da pridobijemo što veći broj djece uzrasta od 5 do 14 godina, u cilju obogaćivanja, iste djece, sa osnovama atletike i djelimične specijalizacije u svim atletskim disciplinama. Ponuda “Atletski trening” ima zadatak da okupi što veči broj mladih od četrnaest godina pa do starijih seniora, a ujedno ovaj “Atletski trening” predstavlja drugi stepen  za djecu iz “Atletske škole”, u cilju  usavršavanja i specijaliziranja u atletskim diciplinama.

Pored prethodno navedenih aktivnosti, Klub ima za cilj da svojim aktivnostima približi atletiku dostupnom i svim drugim generacijama pored mlađih uzrasta i drugoj tipologiji korisnika pored atletičara (sportašima drugih sportova ili rekreativcima). Ove aktivnosti Klub će sprovoditi na osnovu ponuda kao što su: “Atletikski fitness”“Atletska kondicija”“Atletska kondicija za djecu”.

Ovim aktivnostima/ponudama AK Novi Grad Sarajevo ima ambicije da njegova ponuda bude kompletna i dostupna za svakoga bez obzira koliko godina imao, kojim sportom se bavio, ili koji cilj imao. Vizija Kluba je da ostvari što veću frekvenciju korisnika naših usluga u cilju da AK Novi Grad Sarajevo ima što veći broj atleta i na taj način unaprijedimo mnoge segmente našeg društva.

Na osnovu svega navedenog možemo zaključiti da AK Novi Grad Sarajevo ima viziju i resurse na osnovu kojih može pružiti mogućnost da svako postane atleta ukoliko iskaže želju da to bude. Upravo ta želja vježbača da postanete atleta bez obzira u kojoj formi, da li kao atletičar, rekreativac ili profesionalni sportaš iz nekog drugog sporta, AK Novi Grad Sarajevo će težiti da je ispun i da Vas dovede do cilja.

Izaberi ponudu, učlani se i budi atleta ba.

Za svaki vid vježbanja, bilo da je riječ o profesionalnom ili rekreativnom sportu, potrebni su određeni uslovi. Trenažni centri koji svojim resursima omogućavaju široku primjenu raznih kinezioloških kretnji, trenažnih sredstava, metoda i sofisticirane opreme, predstavljaju dobre uslove. Jedan od boljih trenažnih centara u Sarajevu je Centar za edukaciju, sport i rekreaciju u kome se omogućava operacionalizacija treninga koji imaju za cilj poboljšanje kondicionih sposobnosti za većinu sportova, raznih rekreativnih treninga, fitnes treninga, nogometnog treninga, treninga za borilačke sportove, teniskog treninga i drugih treninga za većinu sportova.
Centar za edukaciju, sport i rekreaciju obuhvata prostor od jedanaest hektara na kome se nalazi; atletski kompleks, nogometni teren, pješčani odbojkaški teren, sala za borilačke sportove i mnoštvo drugih edukativnih, sportskih i rekreativnih sadržaja.

Atletski kompleks ovog Centra sadrži: bacalište za kuglu sa pratećim sredstvima za ovu disciplinu, jamu sa zaletištima i svim pratećim sredstvima za horizontalne skokove. Atletska staza je od četiri kružne staze i šest staza u ciljnoj ravnini, od kojih je dužina unutrašnje staze, koja se označava kao staza 1. (prva) od 400 metara. Na objema dužim stazama elipse nalazi se ravan dio od 100 m. Staze je integrirana sa nogometnim terenom sa vještačkom travom.

Pored toga što atletska staza i njeni prateći sadržaji služe atletičarima, ona predstavlja idealno mjesto za treninge kondicione pripreme i rekreativne treninge. Mnogi trenažni procesi se mogu operacionalizirati na ovom atletskom kompleksu jer on omogućava primjenu raznih metoda i sadržaja koji imaju za cilj poboljšanja svih fundamentalnih motoričkih sposobnosti. Metode koje se baziraju na razvoju izdržljivosti, snage, brzine a koje se baziraju na sredstivma trčanja, bacanja i skokova su primjenjive na ovom atletskom kompleksu.

Atletska sala našeg Kluba je prva Atletska sala u BiH. Ista je namijenjena za trenažnu svrhu, dok se ne može koristiti za atletska takmičenja. Sala je cca 600m2 koja sadrži sektor za fitness, powerlifting, dijagnostiku i grupni trening, pored ovih sektora sadrži dvije svlačioice, kancelariju i rekviziternicu. Sala je opremljena sa raznim rekvizitima, trenažerima, i opremom, u kojoj se može obavljati sprint na 30m, bacanje kugle u mrežu, skakanje u vis i mnogi drugi atletski trenaži sadržaji.

Zahvaljujući ovoj Atletskoj sali, naš je klub u mogućnosti svojim članovima omogućiti kvalitetan atletski trening tokom čitave godine, a naročito tokom zimske sezone.

Atleta
Right Menu Icon