Biti atletičar i baviti se atletikom znači biti dovoljno svjestan benefita ovog sporta i upustiti se u atletski svijet. Naša želja, atletskih radnika, je da promovišemo atletiku, u njenom pravom obliku i kolike su mogućnosti primjene atletike u svakom segmentu kineziologije. Želimo da ukažemo da atletika zaslužuje bolje mjesto u sportu, jer ponekad pomislimo da je ova kapitalistička euforija koja vlada, potkopala sve ono što vrijedi pa i atletiku. Za uspjeh u atletici potrebno je imati puno volje, želje, ljubavi i puno odricanja. Ponekad pomislimo, mi atletičari, kako imamo najveću ljubav prema svom sportu. Često se između atletičara kaže “Atletika se mora voljetu da bi se trenirala”. Možda ovo izgleda uobičajeno kao i za sve druge sportove, ali kad sagledate koliko se u treningu atletičara ulaže, bilo finansijski ili trenažno, a koliko se to kasnije isplati, tek tad shvatite da se Atletika voli.

Za atletiku se kaže da nije profitabilan (ekonomski) sport, ali njenim sprovođenjem na pravi način i primjenom njenih sadržaja, profitiraju se mnogo vrijednije stvari od novca. Tek u kasnijim godinama ljudi postaju svjesni efekata koje je na njih imao atletski trening, od zdravijeg života do toga kako ih je izgradila u pravu ličnosti sa svim pozitivnim osobinama.

Atletika kao jedan od osnovnih sportova planski pristupa izgradnji čovjeka u fizičkom i psihološkom segmentu. Pod fizičkim misli se na unapređenje svih sposobnosti kao što su brzina, snaga, izdržljivost i svih drugih motoričkih sposobnosti, bez kojih se ne može imati fizička harmonija. U psihološkom segmentu utiče na sticanje višeg praga psihološkog umora, istrajnosti, strpljivosti, vjere u sebe, i svih unutrašnjih osobina s kojim je atletičar u stanju izdržati sve napore u trenažnom/takmičarskom polju i u drugim životnim prilikama u kojima je potrebna jaka i istrajna ljudska stabilnost. Vrlo bitan segment, o kojem se vodi računa u atletskoj tehnologiji , a bez kojeg se ne može postići maksimalan učinak jeste stanje lokomotornog aparata (“držanje tijela”). Bez balansa u lokomotornom aparatu dolazi do deformiteta koji onemogućavaju ispravnu i potpunu izvedbu tehničkih elemenata, estetskog izgleda i zdravstvene narušenosti što je najveći problem. Svjesni ovih činjenica oko važnosti balansa lokomotornog aparata pristupa se planski korigovanju lokomotornih disfunkicija.

Zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je, što atletika istinski i jest, kraljica sportova! Sumirajući učinke atletskog treninga dolazimo do zaključka: “Baviti se atletikom znači unapređivati sebe mentalno i fizički od čega ćemo imati veliku korist sad i u dalekoj budućnosti”

Ukoliko želite da postanete atleta i budete Član AK Novi Grad Sarajevo, učlanite se i tako iskusite noce sportske vještine od kojih ćete imati veliku korist sada i u budućnosti. Ukoliko želite dodatne informacije u vezi ove ponude, kontaktirajte nas.

Budite atleta ba