fbpx
atleta-logo

O Nama

Više Informacija o Nama, Misiji i Viziji

Ovaj projekat podrazumijeva formiranje tima podrške za bacača kugle Kemala Mešića u cilju ostvarivanja što boljeg rezultata na olimpijskim igrama u Tokiu 2020. godine.

Četverogodišnji tim podrške Kemal Mešić Tokio 2020

Projekat “Četverogodišnji tim podrške – Kemal Mešić Tokio 2020.” zamišljen je kroz formiranje tima/ekipe koji će biti sačinjen od menadžmenta, stručnog tima, sponzora, partnera, pokrovitelja i svih drugih sektora koji su krucijalni za postizanje glavnog cilja.

U želji da privučemo što prije potencijalne sponzore i partnere u ovaj projekat, za iste smo osmislili reklamno marketinške ponude s kojima želimo “vratiti” njihovom doprinosu u ovom projektu. Pored tih reklamnih usluga, ulaskom u tim podrške Kemalu Mešiću paralelno se podstiče razvoj vrhunskog sporta, od čega imaju koristi Bosna i Hercegovina, Grad Sarajeva, Općina, AK Novi Grad Sarajevo i svi ostali subjekti koji budu dio tima.

Svjesni činjenice da samo dobar tim ima mogućnost postizanja vrhunskih rezultata upustili smo se u ovaj projekat sa vjerom da ćemo naći slične sagovornike koji mogu i žele doprinijeti jačanju našeg sporta. Učešćem u ovom projektu ne pomaže se samo Kemalu Mešiću, već i svim dolazećim generacijama, jer Kemal Mešić može i treba da bude vodilja mladim talentovanim sportašima da se može uspjeti u BiH, bez obzira na teška vremena za bosanskohercegovački sport.


AK NOVI KLUB SARAJEVO KAO GARANT USPJEHA OVOG PROJEKTA

Kao jedan od najmlađih atletskih klubova u BiH koji je u nepune dvije godine uspio postići što mnogi sportski klubovi nisu uspjeli za mnogo više, garantuje da je naš klub sportska organizacija koja može i hoće iznijeti ovaj projekat.

Istaknut ćemo samo činjenicu da je AK Novi Grad Sarajevo klub koji primjenjuje novi pristup u cilju razvoja atletike i općenito sporta u Sarajevu i BiH. Taj pristup se zasniva na aktivnostima i ponudama kojima imamo za cilj da svima omogućimo bavljenje atletikom bez obzira na godine, spol, cilj ili namjeru. To sprovodimo kroz naš globalni klupski projekat “Atletika za sve generacije i varijacije”, u kojem je Kemal Mešić, kao naš najistaknutiji atletičar, dobio posebno mjesto, jer istim želimo dići promociju kluba i atletike na veći nivo.

Kao potvrdu i garant da pričamo istinu i da smo Klub koji ima viziju, znanje, potencijal, želju i hrabrost potvrđuje dobijena nagrada “Počasno priznanje” (Honourable Mention) od strane Evropske atletske federacije. Ovo priznanje smatramo afirmacijom naše vizije da smo na pravom putu i motivacijom da nastavimo dalje u zamišljenom pravcu jačanja atletike i Kluba. Priznanje smo dobili nakon apliciranja na poziv od Evropske atletske federacije na učešće “Innovation-awards-announcement-2016”, gdje je u konkurenciji od 31 projekta iz 18 evropskih zemalja, tri projekta su osvojila prve nagrade, a naš projekat dobio je “Počasno priznanje”.

Prelaskom Kemala Mešića u naš Klub veliki je podstrek i snaga našim globalnim vizijama koje imaju za cilj jačanja atletike i Kluba kroz profesionalni visoko kvalitetni sport. Sigurno da ćemo sa Kemalom Mešićem vrlo brzo izaći na međunarodnu scenu, gdje ćemo ubrzo početi ostvarivati dobre rezultate na tom nivou.


KEMAL MEŠIĆ

Jedan od najboljih bacača kugle kojeg je Bosna i Hercegovina ikad imala. Bio je dosad učesnik dvije Olimpijade, u Londonu 2012. godine gdje je bio najbolje plasirani olimpijac BiH i zbog čega je kao nagradu nosio zastavu na zatvaranju Olimpijade, i u Brazilu 2016. gdje je pored uloge olimpijca imao i ulogu trenera.

Kao njegov dosada najbolji postignuti plasman, na velikim takmičenjima, smatra se deveto mjesto na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Geteborgu 2013. godine, i petnaesto mjesto na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u Sopotu 2014. godine. Pored navedenog, učesnik je mnogobrojnih međunarodnih atletskih mitinga na kojima je ostvario zapažene rezultate od kojih se ističe osvajanje prvog mjesta na Grand Prix-u 2014. u Brazilu.

Svoje akademsko zvanje stekao je na Univerzitetu Florida (Fakultet umjetnosti i nauka) koji je pohađao i završio u periodu od 2008. do 2012. godine. i gdje je stekao status jednog od najuspješnijih atletičara tog Univerziteta. Jedino je on uspio osvojiti SEC konferenciju u dvorani tri puta zaredom. Bio je dva puta drugi, jednom treći i jednom četvrti na NCAA prvenstvu Amerike prve divizije u bacanju kugle.

Njegov lični rekord 20.74 je drugi rezultat u bacanju kugle na otvorenom u BiH svih vremena, od kojeg je samo bolji rekord BiH koji drži Zlatan Saračević, također njegov lični rekord 20.44 je drugi rezultat u bacanju kugle u dvorani u BiH svih vremena, od kojeg je opet jedino bolji rekord BiH Zlatana Saračevića. Pored navedenih rezultata Kemal se može pohvaliti i sa trenerskim uspjesima, gdje je Univerzitetu Virginija kao glavni trener donio prvu titulu u bacanjima na NCAA prvenstvu i prvu medalju Hrvatskoj u muškoj konkurenciji u atletici na Svjetskom prvenstvu u Oregonu 2016. godine. Proglašavan je najboljim atletičarem BiH za 2012. godinu i bio u top tri najbolja sportaša BiH za 2012. godinu.


TIM PODRŠKE

Da bi ovaj projekat uspio, potreban je tim koji će podržati ovaj projekat. Zato smo i dali ime ovom projektu “Četverogodišnji tim podrške – Kemal Mešić Tokio 2020.”. Bez tima podrške ovo neće moći biti ostvareno, jer ovo je veoma skup projekat, koji naš Klub ne može nositi sam, i od kojeg naš Klub neće samo imati koristi već mnogi drugi. Shodno potrebama za uspjeh ovog projekta predstavljamo vam potrebne sponzore i partnere koji bi pokrili sve krucijalne sektore kako bi ovaj projekat uspio.

• Prehrana (Mesara)
Kemal Mešić bavi se jednim od najtežih sportova, koji ga stavljaju na visok stepen njegove izdržljivosti, koji je na granicama ljudske izdržljivosti zbog učestalih i teških treninga, odnosno takmičenja. Da bi isti mogao zadovoljiti sve zahtjeve trenažne tehnologije isti mora imati kvalitetnu ishranu. Pod ishranom podrazumijevamo sve ono što se uzima oralnim putem s ciljem održavanja bazičnog metabolizma, nadoknade potrošenih nutritijenata u toku prethodnog rada, prevencije povreda, unos prehambenih komponenti da bi postigli antropološki i fiziološki efekat. Kako bi Kemalu obezbijedili sve prethodno rečeno, primorani smo obezbijediti “mesnog” sponzora – mesaru koja bi svaki dan obezbjeđivala jedan kilogram kvalitetnog crvenog mesa.

• Vitaminizacija i dodaci ishrani
Poznato je da je svakom velikom sportašu pored redovnih obroka potrebna i suplementacija kako bi oporavak bio što potpuniji i efikasniji. Sponzor koji bi učestvovao u obezbjeđivanju ovog sektora trebao bi obezbijediti Kemalu Mešiću potrebnu suplementaciju tokom čitave godine.

• Medicinska sportska ordinacija – (Sportski doktor i fizioterapeut)
Jedan projekat kao što je ovaj treba da ima medicinsko osoblje koje će pratiti i “čuvati” našeg olimpijca. Ovaj sektor je posebno bitan u preventivnom djelovanju, kako bi stručni medicinski tim uz svoje aktivnosti preventivno djelovao u cilju sprečavanja povreda. Sponzor koji bi učestvovao u obezbjeđivanju ovog sektora trebao bi obezbijediti potpunu kontrolu i djelovanje sa medicinske strane tokom čitave godine.

• Pripreme
Pripreme su jedan od glavnih trenažnih segmenata Kemala Mešića. Cilj priprema jeste da se izdvoji iz svakodnevnice, gdje će mu glavna preokupacija biti trening i svi ostali prateći faktori koji idu uz trening. Nezamislivo je očekivati kvalitetan progres i vrhunski rezultat bez adekvatnih priprema. Sponzor koji bi učestvovao u obezbjeđivanju ovog sektora trebao bi obezbijediti tokom godine četiri puta po petnaest dana priprema.

• Bazen, sauna, i sportska masaža
Bazen, sauna i sportska masaža su neizbježno sredstvo oporavka za svakog profesionalnog sportaša. Sponzor koji bi učestvovao u obezbjeđivanju ovog sektora trebao bi obezbijediti dva puta sedmično usluge korištenja bazena, saune i sportske masaže tokom čitave godine.

• Finansijska podrška
Baviti se atletikom, i očekivati veliki finansijski prihod od kojeg se može egzistirati je pojam koji je rijedak slučaj u regionu. Kemal Mešić je sportaš koji egzistira na osnovu samostalnog obezbjeđivanja finansija preko ličnih kanala,međutim to nije dovoljno za sve potrebe općeg života. Sponzor koji bi učestvovao u obezbjeđivanju ovog sektora trebao bi obezbijediti određeni finansijski iznos kojim bi obezbjedio Kemalu egzistenciju za opće potrebe življenja.

• Automobil
Tokom cijele sedmice vantakmičarske sezone profesionalni sportaš ima oko 14-18 trenažnih jedinica, oko 10 regenerativnih i drugih aktivnosti trenažne tehnologije, tokom sezone ima nešto manji broj trenažnih jedinica ali veći broj takmičarskih jedinica. Sve ove aktivnosti iziskuju prevozno sredstvo (automobil) kojim bi se štedilo vrijeme tokom svakodnevnih aktivnosti, prevoz na takmičenje u regionalnom nivou, a samim tim dobijaju se benefiti bržeg oporavka, više vremena za druge aktivnosti, jeftinija putovanja. Sponzor koji bi učestvovao u obezbjeđivanju ovog sektora trebao bi obezbijediti automobil koji bi bio Kemalu na usluzi svaki dan tokom cijele godine.

• Medijski sponzor
Zbog male popularnosti atletike u našoj državi sportski profili kao što je Kemal Mešić koji dolaze iz manje popularnih sportova imaju velikih problema sa pronalaženjem sponzora. Mediji se smatraju sedmom silom u svijetu, znajući njihovu snagu i moć, želimo da imamo podršku sponzora ovog tipa u ovom timu jer znamo da će biti od velike pomoći. Zbog ovog “tereta” trebamo medijskog sponzora koji će pratiti i objavljivati vijesti o svim aktivnostima našeg Olimpijca i tako indirektno uticati na odaziv sponzora u ovaj projekat.


REKLAMNO MARKETINŠKE PONUDE ZA SPONZORE TIMA PODRŠKE

Zahvaljujući našim reklamnim resursima, kao što je web stranica, događaji koje organizujemo “Atletska rekreativna liga”, “Quickie dječija atletska liga” i “Atletski miting Novi Grad Sarajevo”, letci koji se periodično dijele po školama i Centru Safet Zajko, baneri, te lokacija na kojoj djelujemo i operacionaliziramo svoje trenažne aktivnosti Centar Safet Zajko, u mogućnosti smo Vam ponuditi razne usluge reklamiranja. Naš najveći adut za Vaše reklamiranje je naša vidljivost u Centru Safet Zajko u kojem djelujemo, jer navedeni Centar svakodnevno posjećuje veliki broj građana, rekreativaca i profesionalnih sportaša.

Specifikacija reklamnih usluga, po tezama:

Reklamno mjesto na baneru koji će biti instaliran na atletskom stadionu, u periodu svake utrke Atletske rekreativne lige koje su pod našom organizacijom, Quickie dječije atletske lige i Atletskog mitinga Novi Grad Sarajevo.
Aplikacija loga na svim reklamnim printanim i elektronskim materijalima koji se budu korisitili za promociju bilo koje aktivnosti kluba.
Spominjanje i štampanje loga u člancima i izvještajima koji se objavljuju prije i nakon svakog takmičenja u toku trajanja obje Lige i Atletskog mitinga.
Aplikacija loga na svim biltenima, ulaznim i izlaznim, obje Lige i Atletskog mitinga
Postavljanje banera u pozadini ceremonijala za dodjelu nagrada na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo
Objava članka na web stranici o uspostavljanju sponzorstva i opis kompanije/sponzora.
Instaliranje loga na klubskoj stranici www.atleta.ba u sklopu posebnog segmenta za Kemala Mešića.
Aplikacija loga na videima koji se puštaju u eter nakon svakog kola Atletske rekreativne lige, Quickie dječije atletske lige i Atletskog mitinga Novi Grad Sarajevo.
Aplikacija loga na klubskoj zastavi sa kojom će se Kemal Mešić slikati na svim međunarodnim i državnim takmičenjima, sa obavezom da se mora slikati sa najpopularnijim atletičarom/kom koji/koja bude na tom takmičenju.
Aplikacija loga na oficijelnoj majici u kojoj će Kemal Mešić biti obavezan nastupati na svakom javnom medijskom izlaganju, tipa pres konferencije, gostovanja na televiziji i slično.
Aplikacija loga na sponzorskom automobilu (ukoliko uspostavimo ovo sponzorstvo).
Automatski ulazak u arhivu sponzora, na klubskoj stranici, gdje podaci o sponzoru ostaju zauvijek, bez obzira koliko trajala sponzorska saradnja.
Pored gore navedenog, ukoliko Vi imate neku ideju koju možemo zajedno realizovati stojimo Vam na raspolaganju.

Iz prezentovanog projekta “Četverogodišnji tim podrške – Kemal Mešić Tokio 2020.” možete zaključiti da se radi o jednom projektu koji ima potencijal za ostvarivanje vrhunskog rezultata od kojeg svaki učesnik projekta treba da ima koristi. Ovaj projekat se razlikuje u odnosu na dosadašnje projekte po tome što se akcenat stavlja na formiranje tima koji će kroz male segmente pokriti sve potrebne sektore za jednog profesionalnog sportaša olimpijca. Vizija je da svaki učesnik tima doprinese svojim mogućnostima koje ga neće opteretiti u velikoj mjeri, te da sprega svih učesnika ovog tima da jedan veliki podstrek našem Olimpijcu.


DODATNO OBRAZLOŽENJE I OPRAVDANJE TRAŽENIH SPONZORSTAVA

Možda će neko za ovaj projekat pomisliti kako je isti “luksuz” za Kemala Mešića. Međutim ovo je osnova bez koje se ne mogu očekivati veliki rezultati. Vjerujte da oko ovih stvari razvijene zemlje ne troše vrijeme, i ovo je sve obezbijeđeno po defaultu svim malo bolji sportašima, a kamo li jednom sportašu profila Kemala Mešića. Želimo da napomenemo jednu činjenicu, poređenja radi, da je Veliku Britaniju koštala svaka medalja na zadnjim olimpijskim igrama četiri miliona funti, ne uzimajući u računicu sponzorske ugovore, već samo ono što je država dala.

Direktna korelacija novca i sportskog uspjeha

Analiza troškova za olimpijske sportove otkriva da je UK potrošila oko 350 miliona $ za pripremanje sportaša za Olimpijadu (2013-2017), nacija koja ima 18 miliona mladih ljudi između 15 i 35 godina u uzrastu u kojem se nalaze potencijalni profesionalni sportaši. Indija koja ima 400 miliona mladih ljudi toga uzrasta je potrošila samo trećinu do četvrtine iznosa za pripremu na Olimpijadu. Rezultat je očit, UK sa osvojenih 67 medalja i Indija sa osvojene 2 medalje. UK je sa svojih 374 sportaša bila na drugom mjestu, što je oko 1 milion $ po sportašu, uključujući infrastrukturu, treniranje i trenere. Postoji direktna korelacija između uloženog novca i osvojenih medalja.
USOC (Olimpijski komitet SADa) ulaže u dokazane pobjednike. Ukoliko su male šanse za osvojenje medalja u jednom sportu USOC nema interes da ulaže u taj sport. Npr.nacionalni rukometni tim se nije kvalifikovao za Olimpijadu od 1996. kada je po automatizmu ušao u Olimpijadu kao domaćin, stoga ne dobivaju ulaganja za takmičenja i treniranja već samo za organizacijski razvoj i administraciju.

Nekada je potreban samo jedan sportaš da bi se interes ulaganja u određeni sport opet vratio. U pentatlonu npr. nije bilo pomaka od kada je Emily deRiel osvojila srebro 2000. Ali od Londonskih olimpijskih igara 2012.godine Margaux Isaksen je osvojila četvrto mjesto i automatski je ulaganje u pentatlon dupliran na 589000$ godišnje. Ovo je poznato kao Margaux Isaksen efekat.

Iz svega možete zaključiti da sportske nacije koje osvajaju najviše olimpijskih medalja imaju strategiju finansiranja, u kojoj do najmanjih detalja planiraju i finansiraju sve potrebno, zato i jesu sportske sile. Ovaj četverogodišnji tim podrške predstavlja pilot projekat koji se ovog tipa prvi put pokreće u BiH s kojim želimo pokušati zajedničkim snagama doći do što boljeg rezultata u Tokiju 2020. Možda je ovo model koji će doprinijeti da se naši talenti “unovče” i tako stopirati propadanje istih, od čega ćemo imati svi korisiti u svim sektorima naše države.


BUDŽET

U tabeli ispod predstavljamo budžet koji je izračunat na osnovu okvirnih cijena koje su trenutno na tržištu.

Vrsta usluge sponzorstva Mjesečno Godišnje Ukupno za 4 godine
Prehrana /mesara (1kg mesa dnevno) 450 5400 21600
Vitaminizacija i dodaci ishrani 500 6000 24000
Medicinska sportska ordinacija (Sportski doktor i fizioterapeut) 500 6000 24000
Pripreme (60 dana tokom godine – 60x100KM po danu=6000 tokom godine) 500 6000 24000
Bazen, sauna, i sportska masaža 320 3840 15360
Finansijska podrška 300 3600 14400
Automobil 400 4800 19200
Medijski sponzor 400 4800 19200
UKUPNO 3370 40440 161760

Napominjemo da u ovom projektu prvenstveno tražimo sponzore koji svojim proizvodima ili uslugama mogu obezbijediti navedene potrebne sektore u tabeli iznad. Npr. sponzor mesara xy pokrije prvi sektor tako što učestvuje sa davanem 1kg mesa dnevno i tako dalje. Ukoliko neko ko nema dodirnih tački sa navedenim sektorom, a želi biti sponzor ovog projekta onda isti zauzima mjesto sponzora sektora koji pokrije, s tim da isti to finasira direktno ili preko kluba.

AK Novi Grad Sarajevo i Kemal Mešić vjeruju i garantuju da mogu postići velike rezultate uz pomoć četverogodišnjeg tima podrške, zato budite dio tima koji pomaže našeg olimpijca. Pomozite nam u namjerama da počnemo iskorištavati naše sportske potencijale, ne samo zbog Kemala Mešića već i zbog budućih talenata koji u ovom sivilu našeg društva ne vide mogućnost uspjeha.


Budite dio projekta koji podržava našeg olimpijca!

Preuzmite naš projekat u elektronskoj formi!


Sponzori i partneri “Četverogodišnjeg tima podrške Kemal Mešić Tokio 2020”

Mesnica MujanićLactalis

Atleta
Right Menu Icon