fbpx
atleta-logo
Quickie dječija atletska liga

Quickie dječija atletska liga je jedinstveni sportski  projekt u regionu koji ima za cilj  okupljanje djece, zabavu kroz prilagođena atletska takmičenja i testiranje njihovih sposobnosti pružajući im priliku da otkriju i iskažu svoje individualne potencijale.

Veza između zabave/takmičenja i testiranja/detekcije, čini ovaj projekat drugačijim u odnosu na druge dosadašnje projekte. Pored toga što želimo da okupimo djecu, da im predstavimo vrijednosti atletike, sprovedemo ih kroz sistem takmičenja u kojem će prikupljati bodove i takmičiti se sa svojim uzrasnim kategorijama u različitim disciplinama, poseban cilj je da istu djecu sprovedemo kroz protokol testiranja, obrade i analize  rezultata uz  formiranje objektivnog i naučno zasnovanog mišljenja o potencijalima svakog učesnika u projekta. Time će biti ostvarena pretpostavka da se donose objektivna odluka u budućem atletskom ili uopšte sportskom usmjeravanju djece u cilju unaprijeđenja njihovog kompletnog antropološkog statusa i maksimiziranja šansi za  iskorištenost njihovog motoričkog potencijala.

Ovaj projekat je prilika za svu djecu, ne samo za onu djecu koja se bave atletikom ili koja imaju namjeru da se bave atletikom, već i za djecu koja preferiraju i druge sportove, za one koji žele steći uvid u svoje kondiciono stanje, za djecu koja uopšte nisu u procesu treninga i nisu svjesni svoga talenta.

Projekat nudi mogućnost da se kroz mjerenja i testiranja otkriju eventualno prisutne antropološke/motoričke/funkcionalne “anomalije” te da se blagovremeno počne sa adekvatnim programima za njihovo otklanjanje ili ublažavanje.

Sigurno je da će sva djeca kroz ligaški sistem atletskih takmičenja imati priliku da se upoznaju sa bogatstvom atletskih disciplina, ljepotama atletskog takmičenja i steknu uvid u sve vrijednosti “kraljice sportova”.

Opširnije o Ligi

Liga je otvorenog tipa, i u istoj mogu učestvovati svi dječaci i djevojčice bez obzira iz kojeg grada ili države dolaze. Učesnici Lige na svakom takmičenju/kolu, u svakoj disciplini skupljaju bodove s ciljem da postignu što veći zbir bodova tokom čitave Lige. Svi učesnici nakon završetka svih takmičenja/kola učestvuju na finalnom takmičenju koje se održava na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo.

KOLA

Liga ima ukupno četiri kola i finalno takmičenje.


PRAVO NASTUPA

Pravo nastupa imaju svi dječaci i djevojčice uzrasta od pet do dvanaest godina.


PRIJAVA I NAČIN PLAĆANJA

Članstvo Lige je dobrovoljno i iskazuje se podnošenjem zahtjeva za članstvo. Broju učenika je ograničen. Prijava i uplata se može izvršiti do popunjavanja zadane kvote učesnika. Učešće u Ligi se naplaćuje 39.00 KM za sva četiri kola, finale i testiranje po djetetu.

Za članove AK Novi Grad Sarajevo učešće u ligi se naplaćuje 30.00KM

Prijava je potpuna uplatom kotizacije. Kotizacija se može uplatiti na recepciji AK Novi Grad Sarajevo u Centru Safet Zajko radnim danom od 15h do 21h ili na žiro račun kluba 1413065320070015, primalac: AK Novi Grad Sarajevo,  svrha uplate: „Članarina za Quickie ligu“. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na mail [email protected].

Roditelji, staratelji, treneri, nastavnici, učitelji ili bilo koja druga punoljetna osoba može podnijeti zahtjev za članstvo za neko dijete. Osoba koja je podnijela zahtjev za članstvo smatra se zastupnikom Člana Lige, i isti snosi sve odgovornosti za to dijete. Zastupnik ima zadatak da vodi računa o svim obavezama člana lige, da ga blagovremeno informira o svim obavezama vezanim za aktivnost u Ligi.


KATEGORIJE

Kategorije se odnose na dječake i djevojčice:
• Kategorija “Bijeli” (5-6 godina) – (2019/18)
• Kategorija “Žuti” (7-8 godina) – (2017/16)
• Kategorija “Plavi” (9-10 godina) –  (2015/14)
• Kategorija “Crveni” (11-12 godina) – (2013/12)


MJESTO

Atletska staza u Centru Safet Zajko


SISTEM BODOVANJA

Boduje se svih sedam disciplina koje se održe tokom četiri kola i završni atletski poligon koji se održava na finalnom takmičenju na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo.

Svaka uzrasna kategorija se boduje posebno.

Bodovanje disciplina koje se budu održavale u programu prva četiri kola se vrši na osnovu plasmana takmičara, a broj bodova koji dobija prvi u određenoj disciplini, jednak je broju takmičara u toj konkurenciji, bez obzira na broj takmičara koji su nastupili. Sljedeći takmičari dobijaju po bod manje u skladu sa plasmanom.

Bodovanje discipline atletski poligon, koja se održava na finalnom takmičenju na Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo, se boduje isto kao što je navedeno gore, samo što se u ovom slučaju dodjeljuju dvostruki bodovi.

Konačni pobjednik Lige u svakoj kategoriji je onaj učesnik koji ima najveći broj sakupljenih bodova tokom svih kola i finalnog takmičenja bez obzira kakav je plasman bio na finalnom takmičenju. U slučaju izjednačenog konačnog zbira bodova u obzir se uzima veći broj osvojenih prvih, zatim drugih mjesta, trećih, itd.


PROGLAŠENJA I NAGRADE

Proglašavaju se prva tri prvoplasirana pobjednika, u konačnom poretku, u svakoj kategoriji kod dječaka i djevojčica. Nema proglašenja pobjednika na pojedinačnim disciplinama koje se održavaju tokom kola Lige.

Proglašenje će biti upriličeno nakon finalnog takmičenja. Za tri prvoplasirana pobjednika, po kategorijama, Organizator uz sponzore obezbijediti odgovarajuća priznanja i nagrade.


Više o svim ostalim pojedinostima, pravilima i propozicijama Quickie dječije lige možete pročitati OVDJE.

Discipline Lige

Discipline Lige su modifikovane atletske discipline prilagođene djeci zasnovane na principu “IAAF Kids Athletics programa”. Pored disciplina, u tabeli možete pročitati kratki opis izvedbe istih, te koje sposobnosti i vještine zahtjevaju te discipline, odnosno šta ove discipline razvijaju ukoliko se koriste kao sredstvo treninga.

Iz dole navedenog programa disciplina možete zaključiti da se radi o programu koji sadrži sve tipove atletskih disciplina, koji od djece zahtjeva svestranost i višebojnost. Ovo je i jedan od ciljeva Lige, da se djeci i roditeljima prezentuje modifikovana dječija atletika kroz sve vrste atletskih disciplina, s kojima se može uticati na unapređenje svih antropometrisjkih dimenzijalnosti, i time stvoriti male višebojce koji će biti osposobljeni za sve vrste sportova.

ZA KATEGORIJE “BIJELI” i “ŽUTI”   ZA KATEGORIJU “PLAVI” i  “CRVENI”
Trkačke i sprinterske discipline
50m 60m
Iz slobodnog starta, nakon znaka za start, maximalnom mogućom brzinom pretrčati navedenu dionicu.
Tipična sprinterska disciplina cikličnog karaktera koja pokazuje anaerobnu alaktatnu sposobnost. Disciplina koja zahtjeva visok stepen svih motoričkih sposobnosti.
50m prepone 60m prepone
Iz slobodnog starta, nakon znaka za start, maximalnom mogućom brzinom pretrčati navedenu dionicu sa pet postavljenih prepona visine 30cm, od kojih je prva postavljena na 12m a ostale svakih 7m. Iz slobodnog starta, nakon znaka za start, maximalnom mogućom brzinom pretrčati navedenu dionicu sa osam postavljenih prepona visine 50cm, od kojih je prva postavljena na 12m a ostale svakih 7.5m
Preponaška sprinterska disciplina ciklično/acikličnog karaktera koja pokazuje anaerobnu alaktatnu sposobnost. Disciplina koja zahtjeva visok stepen svih motoričkih sposobnosti, osjećaja za ritam i snalaženje u prostoru.
5x30m sa zadatkom 5x60m sa zadatkom
Iz visokog starta, nakon znaka za start, sa obručom u ruci istrčati maksimalno brzo do stalka koji se nalazi ispred na zadanoj udaljenosti, te na isti staviti obruč, nakon čega se vraća opet maksimalno brzo na startno mjesto po drugi obruč. Sve isto ponoviti dok se ne prenesu sva tri obruča, s tim da se zadnji obruč ne stavlja na stalak već se s njim protrči pored stalka preko ciljne linije.
Atipična sprinterska disciplina cikličnog karaktera koja pokazuje anaerobnu laktatnu brzinu. Disciplina koja zahtjeva visok stepen aerobnih i anaerobnih kapaciteta i zbog svoje kretne strukture zahtjeva visok stepen sposobnosti za agilnost, okretnost i snalaženja u prostoru.
Trčanje 2 minuta sa lopticama Trčanje 2 minuta sa lopticama
Iz visokog starta, nakon znaka za start, uzima se loptica iz pune korpe sa lopticama i trči se do iduće prazne korpe i sve tako dok ne istekne navedeno vrijeme. Cilj je da se u navedenom vremnu prebaciti što više loptica iz  pune korpe u prvobitno praznu korpu. Dozvoljeno je nositi samo jednu lopticu. Razmak između korpi je 80m za mlađe, a za starije 100m.
Atipična dugoprugaška atletska disciplina cikličnog karaktera koja pokazuje aerobnu izdržljivost. Disciplina koja pored aerobnih kapaciteta zahtjeva visok stepen mentalne i psihičke izdržljivosti.
Skakačke discipline
Vezani sunožni skokovi u dalj iz mjesta Vezani sunožni skokovi u dalj iz mjesta
Iz sunožnog stava skače se pet sunožnih skokova u dalj. Cilj je postići što veću ukupnu daljinu uvezanih skokova. Ukupna daljina uvezanih skokova mjeri se od početka prvog skoka (nožni prsti) do mjesta zadnjeg doskoka (peta)
Atipična skakačka atletska disciplina koja zahtjeva visok stepen snažnih sposobnosti. Disciplina koja je pliometrijskog karaktera, a zbog kretne strukture zahtjeva visok stepen snažne izdržljivosti.
Skokovi 30m u vreći Skokovi 50m u vreći
Takmičari se nalaze u vrećama koje pridržavaju rukama. Na starterov znak sunožno se skače, što je dalje i brže moguće, u cilju da se zadana distanca maksimalno brzo pređe.
Atipična skakačka atletska disciplina koja zahtjeva visok stepen snažnih i brzinskih sposobnosi. Zbog svoje kretne strukture i specifičnosti, zahtjeva vještine snalaženja u prostoru i ritmičnost.
Bacačke discipline
Vortex Vortex
Nakon optimalnog zaleta jednom rukom baca se Vortex prije prestupne linije. U slučaju da se prestupna linija dotakne ili pređe preko iste to bacanje se smatra neuspješnim.
Disciplina koja imitira atletsku disciplinu “bacanje koplja”, koja zahtjeva eksplozivnu moć, ritmičnost, fleksibilnost ramenog pojasa, visok stepen koordinacije između donjih i gornjih ekstremiteta.
Atletski poligon
Atletski poligon 80m Atletski poligon 300m
Poligon se održava na fudbalskom terenu unutar atletske staze, svi elementi poligona su jednako raspoređeni u svim stazama tako da se svaki učesnik takmiči u jednakim uslovima i okolnostima. Start je iz visokog položaja,
– prvi element poligona su “dvije prepone” od kojih se prva nalazi na dvanaestom metru od starta, a druga na razmaku od osam metara, iste se pretrčavaju slobodnim stilom,
– drugi element poligona je “prenošenje medicinke 1kg” medicinka se nalazi na udaljenosti 5m od zadnje prepone, koju takmičar treba uzeti i prenijeti u korpu koja se nalazi na udaljenosti od deset metara, nošenje i trčanje je slobodnim stilom onako kako takmičar misli da je najbolje,
– treći element je “skokovi u vreći 20m” nakon ostavljene medicinke u korpu, odmah uzima vreću koja se nalazi pored korpe, u nju ulazi i tako skače dvadeset metara, nakon čega izlazi i prelazi na sljedeći element poligona,
– četvrti element poligona je “steper” – steper se nalazi nakon desetog metra od završetka vreće, na steper je potrebno naskočiti i saskočiti sa njega naprijed,
– peti element poligona je “finiš pravac” distanca od 15 metara bez elemenata koja predstavlja završnicu poligona sa finiš linijom poligona.
Poligon se održava na atletskoj stazi, svi elementi poligona su jednako raspoređeni u sve četiri staze tako da se svaki učesnik takmiči u jednakim uslovima i okolnostima. Start je iz visokog položaja sa startnog mjesta za 300m,
– prvi element poligona su “tri prepone” od kojih se prva nalazi na dvanaestom metru od starta, a sve ostale na razmaku od devet metara iste se pretrčavaju slobodnim stilom,
– drugi element poligona je “prenošenje medicinke 3kg” medicinka se nalazi na udaljenosti 10m od zadnje prepone, koju takmičar treba uzeti i prenijeti u korpu koja se nalazi na udaljenosti od deset metara, nošenje i trčanje je slobodnim stilom onako kako takmičar misli da je najbolje,
– treći element poligona je ” trčanje sa provlačenjem ispod pet prepona” prva prepona se nalazi na udaljenosti od trideset metara od zadnje korpe za medicinku, a svaka iduća na udaljenosti od petnaest metara, takmičar razmak između prepona trči slobodnim stilom, ispod prepona se također provlači slobodnim stilom
– četvrti element poligona je “trčanje 40m” nakon zadnje prepone ispod koje se takmičar provukao trči četrdeset metara bez ikakvih prepreka i zadataka,
– peti element je “skokovi u vreći 30m” nakon istrčanih 40m kao petog elementa dolazi do vreće u koju ulazi i tako skače trideset metara, nakon čega izlazi i prelazi na sljedeći element poligona,
– šesti element poligona je “steper” – steper se nalazi nakon petnaestog metra od završetka vreće, na svaki sanduk potrebno je naskočiti i saskočiti sa njega prema naprijed,
– osmi element poligona je “slalom” potrebno je zaobići tri stalka sa suprotnih strana. Prvi stalak se nalazi na udaljenosti 15 metara od stepera, a svaki idući na udaljenosti od pet metara.
– deveti element poligona je “finiš pravac” distanca od 30 metara bez elemenata koja predstavlja završnicu poligona sa finiš linijom poligona.
Atletski poligon je atipična atletska disciplina koja u sebi sadrži mnoge atletske elemente i zbog svoje specifičnosti zahtjeva mnoge vještine i sposobnosti. Ovo je veoma zahtjevna disciplina koja predstavlja kolekciju mnogih atletskih elemenata i upravo zbog toga je ostavljena kao zadnja disciplina koja predstavlja finalno takmičenje čitave Lige

Testovi

Pored navedenih disciplina učesnici će biti podvrgnuti testiranju njhovih morfoloških karakeristika i motoričkih sposobnosti u cilju detekcije kinezioloških potencijala ili eventualnih anomalija.

VIŠE O TESTOVIMA

Na osnovu testiranja nastojimo pratiti:

• pravilan rast i razvoj djece,
• detekcija eventualnih posturalnih deformiteta,
• povezanost rezultata testova sa postignutim rezultatima disciplina Lige,
• povezanost rezultata testova, postignutih rezultata disciplina i sporta iz kojeg dijete dolazi.

Svaki učesnik će biti testiran u dole navedenim testovima te rezultati istih ne ulaze u sistem bodovanja već imaju informativnu vrijednost i pretpostavka su za naučni pristup u analizi potencijala članova Lige.

Morfološki testovi:
• visina i težina tijela, index tjelesne mase, raspon ruku, dužina nogu, dužina stopala.

Posturalni testovi
• testovi za analizu; donjeg ukrštenog sindroma; gornjeg ukrštenog sindroma; genu valgum (x noge); kifoze; lordoze i skolioze.

Testovi snage
• skok u dalj iz mjesta, Sargent test, test snage trbušnog zida, test snage donjih leđa.

Testovi fleksibilnosti
• dohvat u sjedu (fleksibilnost zadnjeg djela lože), Thomas test (fleksibilnost fleksora kuka), iskret s palicom i raznoženje iz ležanja na leđima.

Testovi funkcionalnih pokreta
• čučanj sa rukama iznad glave.

Ukoliko želite više saznati o procesima testiranja djece, odnosno ući u detalje kao što su “zašto smo izabrali ove testove” i “šta ovim testovima želimo saznati”, to možete pročitati OVDJE.

KALENDAR LIGE

NAPOMENA Satnica, discipline i sve ostale bitne informacije za svako kolo će biti blagovremeno objavljivane, a najkasnije tri dana prije kola, na ovoj stranici, facebook page-u AK Novi Grad Sarajevo – Atleta i dostavljene putem maila svim članovima.

Članovi i Rezultati Lige

Kategorije Dječaci

Kategorije Djevojčice

Sponzori Lige

Dosadašnji sponzor ovog projekta je Quickie. Isti će obezbijediti slatku nagradu za svakog učesnika Lige, a Organizator će obezbjediti da svaki učesnik bude uniformisan u oficijelnu majicu Lige.

Ovim putem pozivamo i ostale kompanije i organizacije da budu dio ovog projekta te na taj način doprinesu  otkrivanju talentirane djece, njihovoj promociji i brizi o njihovom sportskom razvoju. Svaka vid pomoći je od velike važnosti za realizaciju ovog plemenitog projekta.

Partneri Lige

Atletski Savez Bosne i Hercegovine

Vrhovna i vodeća institucija u oblasti bosanskohercegovačke atletike, u ovom projektu učestvuje kao partner. Svoje partnerstvo će poduzeti kroz mnoge aktivnosti od kojih su pružanje savjetodavnih uputa u pravcu što bolje organizacije i sprovedbe projekta. Da su spremni podržati ovaj projekat potvrđuje činjenica da su već obezbjedili IAAF Kids athletics paket opreme koji je od krucijalne važnosti za sprovedbu ovog projekta.

asb-sponzor

Naš Tim

Kvalitetan i stručan tim koji će sprovesti ovaj projekat su garancija njegove uspješne realizacije.

Očekujemo da će ovaj tim do početka realizacije ovog projekta biti obogaćen sa još nekim stručnjacima iz raznih sektora.

bejdic-almir

Bejdić Almir

MA – koordinator dijagnostičkih procesa

Dijagnostičar u mnogim sektorima kineziologije. Student generacije, jedan od osnivača Udruženja Zlatne značke, kondicioni trener kadetske košarkaške reprezentacije BiH.

vahidin-alihodzic

Vahidin Alihodžić

Oficijelni spiker

Dugogodišnji sportski novinar i voditelj. Bivši radnik BH-rada, sadašnji sportski urednik i voditelj Kalman radija. Uspješan i afirmisan voditelj sportskih manifestacija.

bajric-edhem

Bajrić Edhem

Profesor sporta i tjelesnog odgoja- koordinator nastavnika i roditelja učesnika djece

Trener AK Novi Grad  Sarajevo, i jedan od osnivača istog kluba. Dugogodišnji atletski radnik u raznim atletskim oblastima, a rad sa najmlađim atletičarima predstavlja mu najdražu oblasti, po čemu je postao i prepoznatljiviji.

78765876_433407687343990_6389489942791192576_n-835x1024

Hasib Muratović

Trener AK Novi Grad Sarajevo – koordinator volontera

Glavni trener AK Novi Grad Sarajevo u Atletskom fitnesu. Pored organizacije ovog događaja učestvovao je i u organizacijici drugih sportskih događaja, na osnovu čega je dio organizacionih timova nekoliko značajnih sportskih manifestacija u Sarajevu.

kondo-sead

Kondo Sead

Sportski trener, koordinator tehničke i sudijske službe

Trener AK Novi Grad Sarajevo na disciplinama srednjih i dugih pruga. Renomirani trkač bivše Jugoslavije i trenutni rekorder BiH u maratonu i 10 000m. Predvodio i organizovao mnoga atletska dešavanja kao tehničko odgovorno lice, na osnovu čega je stekao veliko iskustvo u istim poslovima.

cera

Ćerimagić Elmir

MA – koordinator projekta

Jedan od osnivača AK Novi Grad Sarajevo i kreator ideje/projekta “Atletika za sve generacije i varijacije”.

Shodno broju učesnika i tipu događaja ovisi i kompleksnost organizacije i sprovođenja istog. Pretpostavljajući da će ovaj projekat okupiti veliki broj djece i znajući da je atletsko takmičenje jedno od najzahtjevnijih sportskih manifestacija za organizovati, potrebni  su nam volonteri kako bi što kvalitetnije i uspješnije organizovali ovu ideju. Shodno tome pozivamo sve zainteresovane sa iskustvima u sličnim projektima da se uključe u isti, od najjednostavnijih do najsloženijih poslova. Potreban nam je kadar u svim sektorima organizovanja, od  tehničkog do intelektualnog, s toga bez obzira na vrstu i stepen obrazovanja možete doprinjeti na razne načine,  npr. “učenik drugog razreda srednje škole može pomoći u vođenju djece na takmičenju, a akademik nauka može ovaj projekat učiniti svjetskim poznatim projektom”  Nije važno ko ste, već koliko hoćete. Postanite volonter jednog najinovativnijeg projekta za djecu u Sarajevu i tako usmjerite svoje vrijednosti u opću korist svog društva.

Primjer volonterskih angažmana

Naziv Opis
Vodiči dječijih grupa u toku takmičenja Osoba zadužena da u toku takmičenja sprovodi grupu djece tačno preciziranom rutom i dinamikom od jednog borilišta do drugog borilišta.
Tehnička služba Osoba koja će pripremati i raspremati borilišta i sve druge organizacione sektore tehničke prirode.
Medicinska služba Osoba ili organizacija koja će u slučaju nužde pružiti prvu pomoć
Maskota Osoba ili organizacija koja će dizajnirati i izraditi maskotu Lige.
Multimedija Osoba ili organizacija koja će obavljati poslove fotografisanja i snimanja događaje.
PR menadžer – promoter Osoba ili organizacija koja će osmisliti plan promocije i popularizacije projekta i sve drugo što spada u domenu ovog posla.

Ukoliko se želite prijaviti da volontirate na ovom projektu, kontaktirajte nas i na taj način unaprijedite nas i sebe, jer volontiranje je davanje i primanje u isto virijeme!

Na osnovu svega možete zaključiti da  je Quickie dječija atletska liga jedinstven projekat koji djeci pruža NOVE mogućnost za koje dosad nisu imali priliku. Kako smo rekli naš cilj je da svako dijete pored takmičarske zabave prođe i kroz naš sistem detekcije, analize, selekcije i na taj način bude usmjeren u onom pravcu koji je najbolji za njih. A najbolji pravac za njih u ovom uzrastu je da prvo budu višebojci/atlete, a kasnije nek na tu bazu grade bilo koji drugi sport.

Zato draga djeco budite dio ovog projekta i omogućite sebi da postanete ono što po prirodi jeste, a to je atleta!

Budi atleta ba

Atleta
Right Menu Icon