Najbrži uz najbrže je projekat koji je koncipiran na ideji da se u sklopu jednodnevnog eventa, na platou BBI Centra, organizuje takmičenje u sprintu na 50m i tako pronađe najbrži/a u raznim kategorijama.

“Najbrži uz najbrže” otvorenog je tipa, potpuno BESPLATNO, na kojem mogu nastupati svi, muškarci i žene.

OPŠIRNIJE O PROJEKTU

KATEGORIJE

– 9 do 10 godina (2010. – 2009. godište)

– 11 do 12 godina (2008. – 2007. godište)

– 13 do 14 godina (2006. – 2005. godište)

– 15 do 16 godina (2004. – 2003. godište)

– 17 do 18 godina (2002. – 2001. godište)


PRAVILA, PROPOZICIJE I PROTOKOL TAKMIČENJA

Pravila – važeća atletska pravila. Zbog specifičnosti takmičenja i podloge (etison) na kojoj se trči, postavljamo sljedeća specifična pravila:
• zabranjeno trčanje u sprintericama, svi trče u patikama,
• slobodni start (start bez startnog bloka, iz slobodne pozicije s tim da bilo koji kontakt sa tlom mora biti iza startne linije),
• u grupi dozvoljen samo jedan pogrešan start, svaki prestup poslije prvog pogrešnog starta je diskvalifikacija.

Protokol takmičenja – takmičenje se odvija na sljedeći način, i to za svaku kategoriju:
• kvalifikacije se odvijaju u periodu od 14.00h do 19.30h, u nasumičnim grupama shodno kako se budu učesnici prijavljivali u prijavnicu kod startera. U kvalifikacijama svi učesnici imaju pravo nastupa maksimalno dva puta. Grupe u kvalifikacijama mogu biti izmješane po kategorijama, svako trči kad želi, bitno je samo da u navedenom periodu, od 12.00h do 19.30h, svaki učesnik ostvari bar jedan nastup i da pokuša postići svoj najbolji rezultat. Nakon završenih kvalifikacija, to jeste nakon isteka definisanog vremena, u finale prolazi četiri najbrža rezultata u svakoj kategoriji.

• finale se odvija u jednoj grupi. Redoslijed po stazama za finale, određuje glavni starter na osnovu postignutih rezultata u kvalifikacijama.

Satnica – kvalifikacije se održavaju u periodu od 14.00h do 19.30h. Vrijeme finala bit će objavljeno tokom dana takmičenja. Kašnjenje na start se neće tolerisati, polufinale će startati tačno u zakazano vrijeme, bez obzira ukoliko se neko od učesnika ne pojavi, učesnik koji zakasni na start polufinala ispada iz daljeg sistema takmičenja.

Objava rezultata – orgnizator je dužan da postignute rezultate objavljuje na oglasnoj tabli koja će se nalaziti pored šatora za mjerenje vremena, na klubskom facebook profilu AK Novi Grad Sarajevo – Atleta, i putem oficijelnog spikera. Učesnici imaju obavezu da prate svoje rezultate tokom kvalifikacija i da se na vrijeme pojave na startu polufinala ukoliko se njihov startni broj nađe među osam najboljih rezultata te kategorije.

Žalbena komisija – bit će oformljena neutralna žalbena komisija koja će razmatrat pristigle žalbe koje moraju biti dostavljene u pismenoj formi, i koja mora biti priložena najkasnije 30 minuta nakon završene utrke. Uz žalbu je potrebno priložiti i žalbenu taksu u visini od 50 KM koja se u slučaju pozitivnog rješenja vraća žalitelju. Ako pritužba nije pozitivno rješena, taksa ulazi u prihod organizacije takmičenja. Za žalbe važe navedena specifična pravila ovog takmičenja i odredbe “Pravila za atletska takmičenja IAAF”. Odluke ove komisije su konačne.


LJEKARSKI PREGLED I DOPUŠTENJA

Svi učesnici nastupaju na ličnu odgovornost, i organizator ne snosi nikakvu odgovornost u eventualnim neželjenim zdravstvenim problemima. Maloljetni učesnici učestvuju pod dozvolom roditelja ili predstavnika koji može biti profesor, trener ili bilo koja druga punoljetna osoba.


NAGRADE

Za svaku kategoriju bit će upriličena ceremonija proglašenja pobjednika nakon svih finalnih utrka za sve kategorije. Tokom ceremonije bit će dodjeljene medalje i poklon paketi sponzora.


PRIJAVA

Prijave izvršavate direktnom prijavom na dan takmičenja. Napominjemo da je broj mjesta ograničen po kategorijama.


Preuzimanje startnih brojeva bit će upriličeno tokom održavanja takmičenja 08.09. od 14h do 19.15h, ispred BBI Centra.  Svi učesnici dobijaju svoj broj, pod kojim će biti zavedeni u sistem takmičenja. Finalisti moraju imati taj isti broj, u protivnom neće moći nastupati.