Najbrži uz najbrže je projekat koji je koncipiran na ideji da se u sklopu jednodnevnog eventa, u centralnim dijelovima grada u kojem se održava, organizuje takmičenje u sprintu na 50m i tako pronađe najbrži/a u raznim kategorijama.

“Najbrži uz najbrže” otvorenog je tipa, potpuno BESPLATNO, na kojem mogu nastupati svi, muškarci i žene.

MJESTO I DATUM ODRŽAVANJA

Sarajevo, Dobrinja, Bulevar branilaca Dobrinje, Ispred sportske dvorane Dobrinja

6.10.2022. od 10.30h do 18h

OPŠIRNIJE O PROJEKTU

KATEGORIJE

– KATEGORIJA 1 – 11 do 12 godina (2010. – 2011. godište) šesti i sedmi razredi O.Š

– KATEGORIJA 2- 13 do 14 godina (2009. – 2008. godište) osmi i deveti razredi O.Š

– KATEGORIJA 3- 15 do 18 godina (2007. – 2004. godište) prvi i drugi razred S.Š


PRAVILA, PROPOZICIJE I PROTOKOL TAKMIČENJA

Pravila – važeća atletska pravila. Zbog specifičnosti takmičenja i podloge (etison) na kojoj se trči, postavljamo sljedeća specifična pravila:
• zabranjeno trčanje u sprintericama, svi trče u patikama,
• slobodni start (start bez startnog bloka, iz slobodne pozicije s tim da bilo koji kontakt sa tlom mora biti iza startne linije),
• u grupi dozvoljen samo jedan pogrešan start, svaki prestup poslije prvog pogrešnog starta je diskvalifikacija.

Protokol takmičenja – takmičenje se odvija na sljedeći način, i to za svaku kategoriju:
• Kvalifikacije se odvijaju u periodu od 10:30h do 16:30h, u nasumičnim grupama shodno kako se budu učesnici prijavljivali u prijavnicu kod startera. U kvalifikacijama svi učesnici imaju pravo nastupa maksimalno dva puta. Grupe u kvalifikacijama mogu biti izmješane po kategorijama, svako trči kad želi, bitno je samo da u navedenom periodu, od 10:30h do 16.30h, svaki učesnik ostvari bar jedan nastup i da pokuša postići svoj najbolji rezultat. Nakon završenih kvalifikacija, to jeste nakon isteka definisanog vremena, u polufinale prolazi osam najbržih rezultata u svakoj kategoriji.

• Polufinale se odvija u dvije grupe iz svake kategorije u 17:00h. Redoslijed po stazama za polufinale određuje glavni starter na osnovu postignutih rezultata u kvalifikacijama.

• Finale se odvija u jednoj grupi u 18:00h. U finalu učestvuje četvero takmičara iz svake kategorije koji su ostvarili najbolji rezultat u polufinalu.

Satnica – kvalifikacije se održavaju u periodu od 10:30h do 16:30h. Vrijeme finala bit će u 18:00h. Kašnjenje na start se neće tolerisati, polufinale će startati tačno u zakazano vrijeme, bez obzira ukoliko se neko od učesnika ne pojavi, učesnik koji zakasni na start polufinala ispada iz daljeg sistema takmičenja.

Objava rezultata – orgnizator je dužan da postignute rezultate objavljuje na oglasnoj tabli koja će se nalaziti pored šatora za mjerenje vremena, na klubskom facebook profilu AK Novi Grad Sarajevo – Atleta, i putem oficijelnog spikera. Učesnici imaju obavezu da prate svoje rezultate tokom kvalifikacija i da se na vrijeme pojave na startu polufinala ukoliko se njihov startni broj nađe među osam najboljih rezultata te kategorije.

Žalbena komisija – bit će oformljena neutralna žalbena komisija koja će razmatrat pristigle žalbe koje moraju biti dostavljene u pismenoj formi, i koja mora biti priložena najkasnije 30 minuta nakon završene utrke. Uz žalbu je potrebno priložiti i žalbenu taksu u visini od 50 KM koja se u slučaju pozitivnog rješenja vraća žalitelju. Ako pritužba nije pozitivno rješena, taksa ulazi u prihod organizacije takmičenja. Za žalbe važe navedena specifična pravila ovog takmičenja i odredbe “Pravila za atletska takmičenja IAAF”. Odluke ove komisije su konačne.

NORME

KATEGORIJE MUŠKARCI ŽENE
KATEGORIJA 1 6.70s 7.00s
KATEGORIJA 2 6.50s 6.90s
KATEGORIJA 3 6.30s 6.80s

• Svi takmičari/ke koji ispune navedenu normu u bilo kojoj fazi takmičenja dobijaju doživotnu besplatnu članarinu u klubu, opremu kluba i jednokratnu stipendiju ukoliko se odluče baviti atletikom i upišu u AK Novi Grad Sarajevo.


LJEKARSKI PREGLED I DOPUŠTENJA

Svi učesnici nastupaju na ličnu odgovornost, i organizator ne snosi nikakvu odgovornost u eventualnim neželjenim zdravstvenim problemima. Maloljetni učesnici učestvuju pod dozvolom roditelja ili predstavnika koji može biti profesor, trener ili bilo koja druga punoljetna osoba.


NAGRADE

Za svaku kategoriju bit će upriličena ceremonija proglašenja pobjednika nakon svih finalnih utrka za sve kategorije. Tokom ceremonije bit će dodjeljene pehari i poklon paketi sponzora.


PRIJAVA

Prijave izvršavate direktnom prijavom na dan takmičenja. Napominjemo da je broj mjesta ograničen po kategorijama.


Preuzimanje startnih brojeva bit će upriličeno tokom održavanja takmičenja 6.10. od 10.30 h do 16h, na startu.  Svi učesnici dobijaju svoj broj, pod kojim će biti zavedeni u sistem takmičenja. Finalisti moraju imati taj isti broj, u protivnom neće moći nastupati.