Edhem Bajrić je rođen 14.09.1985. godine u Doboju državljanin Bosne i Hercegovine. O.Š Behaudin Selmanović  završio je u Sarajevu 2000. godine i iste godine upisao V(Petu) gimnaziju u Sarajevu. Po završetku V gimnazije 2004. godine upisao je Fakultet za sport i Tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu gdje je diplomirao 2009. godine na temu „Atletske igre za djecu uzrasta od 7 – 9 godina“. Od prve godine studija bio demonstrator na nastavnom predmetu Atletika.

Aktivno se bavio  atletikom  u sprinterskim disciplinama 100 m i 200 m od 2000 do 2007 godine u AK Sarajevo, gdje je učestvovao na državnim i međunarodnim takmičenjima.   Nakon završetka prve godine studija, ulazi u trenažni proces sa mladim atletičarima i nakon kratkog perioda postaje voditelj atletske škole u AK Sarajevu. Nakon pet godina stečenog iskustva u radu sa mlađim uzrastom 2011 godine postaje pomoćni trener u sprinterskim i preponskim disciplinama, gdje u svojoj trenerskoj karijeri sa svojim atletičarima ostvario je niz uspješnih rezultata na državnim, međunarodnim, klubskim i reprezentativnim nastupima, u svim uzrasnim kategorijama.

Pored atletskih treninga, bavio se i drugim trenažnim procesima u kondicionoj pripremi košarkaša, nogometaša, fitnesu, kao personalni trener. Vanjski saradnik u drugim  sportskim klubovima, radio u mnogim igraonicama i vrtićima sa mlađim uzrastima, a najviše u kondicinoj pripremi teniskih igrača. Od 2011. godine počeo je intezivniji rad u kondicionoj pripremi tenisera i radu s članovima Davis cup-a u ženskoj i muškoj kategoriji. Angažovan kao kondicioni trener za Tenis „Head“ akademiju za sve takmičare. Od 2014. godine je također član stručnog tima u novootvorenom Teniskom klubu “GEM” koji je za kratko vrijeme omasovio članstvo u Teniskoj školi a tako i u takmičarskom rangu te na Državnim turnirima ostvario zavidne rezultate. Od 2010. godine radi i kao ski instruktor, gdje postaje i koordinator u ski školi „Vučko“ udruženja Profesora za sport i tjelesni odgoj.

Član je udruženja atletskih sudija ASBiH,  radio-amatera  ARABiH sa položenom C-klasom morzeovom azbukom, kao i član Udruženja Profesora Za Sport i Tjelesni Odgoj.

Učestvovao je na mnogim domaćim znanstveno-stručnim seminarima i simpozijima kao što su:

– Međunarodni juniorski atletski  miting prijateljstva, Sarajevo 2005, 2006, 2007,2008 godine;

– Seminar za atletske trenere Artur Takač Beograd 2008. godine;

– III međunarodni simpozij u oblasti sporta i tehnologija, Sarajevo, April 2009.godine;

– European Athletic Teem Championship, Sarajevo 2009. godine;

– IV Simpozij Kondiciona priprema vrhunskih sportaša u Zagrebu;

– Seminar za atletske trenere Čačak 2010. godine;

– European Athletics UNESCO Young Leaders Forum 2010. godine u Barceloni;

– European Athletics UNESCO Young Leaders Forum 2014. godine u Zurichu kao  jedan od predavača na temu „Lets bring athletics to the schools“;

– Fair play camp 2012. godine Njemačke atletske reprezentacije do 18 godina.

Jedan je od osnivača Atletskog Kluba Novi Grad Sarajevo, gdje trenutno radi kao trener u Atletskoj Školi i  kao trener sa starijim uzrastima na svim disciplinama.