Sead Kondo, rođen 03.10.1951. god. u Pljevlja Crna Gora. Završio Pedagošku Akademiju 1979. god. u Tuzli. Prve trkačke korake je napravio u AK Rudar iz Pljevlja, gdje je na 5km bio prvak Crne Gore. Zbog vojnih obaveza pravi dužu pauzu u atletici. Tek nakon odsluživanja vojnog roka u trajanju od dvije godine dolazi u AK Sarajevo.  Njegov ulazak, sa dvadesettri godine, u profesionalni atletski svijet smatran je  kao “zakašnjelim”. Ovo “zakašnjelim” najbolje opisuje činjenica da ga prvobitno nisu htjeli primiti u trenažni atletski process, upravo iz razloga jer su tadašnji treneri mislili da je zakasnio za ozbiljno bavljenje atletikom. Međutim, svojom ljubavlju prema trčanju i upornošću ušao je u trenažni proces AK Sarajevo i već nakon prvih utrka o njemu se mijenja mišljenje. Njegovom prvom ozbiljnijom pobjedom u trci Obrenovac – Beograd na distanci 33km i 400m, moglo se predpostaviti da će on biti novo trkačko lice BiH i tadašnje Jugoslavije.

Nakon ove pobjede dolaze velike pobjede i rezultati u njegovoj karijeri od kojih su dva najveća:

– Trenutni aktuelni rekord BiH i tadašnji rekord Jugoslavije na maratonu 2,15.54, istrčan u Njemačkoj 1975. godine.

– Trenutni aktueli rekord BiH na 10 000 m 29,29.80 istrčan u Sarajevu 1975. godine.

Koliko je velik atletičar bio, potvrđuje činjenica da su se za njega borila dva velika atletska kluba tadašnje Jugoslavije AK Crvena Zvezda i AK Partizan, međutim zbog ljubavi prema svom AK Sarajevu nikad nije pristao na ovaj transfer.

Nakon duge i bogate atletske karijere, koju je završio 1983. godine  počinje da se bavi trenažnim poslom u AK Igman – Ilidža.

U svojoj trenerskoj karijeri, koju je nakon AK Igmana nastavio u AK Sarajevo, uspio je napraviti velika trkačka imena i rezultate kao što su:

– Džugum Islam, učesnik na OI u Atlanti 1996. godine.

– Smajović Edib, trkač na disciplini 800 m sa ličnim rezultatom kao junior 1,51.00. Učesnik Svjetskog prvenstva za ml. juniore u Debrecinu Mađarska. Učesnik finala na EYOF-u 2001. godine u Španiji.

– Zornić Jusuf , sa rezultatom 1,08.00 na polumaratonu.

– Zrnić Selma, sa najboljim ličnim rezultatom na 800m 2,07.71. Selmin najbolji plasman je 3. mjesto na Evropskom timskom prvenstvu koje je održano na Islandu.

– Štitkovac Jasmin, sa rezultatom 2,41.00 na maratonu u Podgorici 2013. godine.

– Alma Hrnić, trenutna reprezentativka BiH i član AK Novi Grad Sarajevo

– Alija Imamović, trenutni reprezentativac BiH i član AK Novi Grad Sarajevo.

Pored svojih nastupa i rekorda koje je postavio  i dosadašnjih trenerskih rezultata, ova atletska legenda piše bosanskočercegovačku historiju i danas trenerskim rezultatima koje postiže u AK Novi Grad Sarajevo.