Rekreativno vježbanje je vježbanje koje nema direktnu profitabilnu ekonomsku svrhu već profitabilnu zdravstvenu i psihološku svrhu.

Zbog hipokinezije, velikih količina jednostavnih šećera u svakodnevnoj ishrani, brze i masne hrane veliki je broj oboljelih od civilizacijskih bolesti (hipertenzija, masnoća u krvi, psihičke bolesti itd.) sa enormnim brojem gojaznih osoba, sa nezadovoljnim i neprikladnim izgledom za ljudsko tijelo.

Zbog svega navedenog došlo je do ekspanzije rekreativnog vježbanja u cilju da se suzbiju svi zdravstveni problemi i stekne lijep simetričan mišićav izgled, jer je tjelesno vježbanje najbolji način u borbi sa savremenim civilizacijskim bolestima.

Najpopularniji vid terminologije za bavljenje rekreacijom u današnjem vremenu je fitnes. Naziv je nastao od riječi ”BE FIT”, što se može protumačiti na više načina, ali neki od njih su: biti spreman, istreniran, u formi za neko sportsko takmičenje, ili, za vježbače amatere, BITI ZDRAV! Naravno, riječ je o fitnesu. Mnogo je autora koji su dali definiciju fitnesa, međutim, sve su one, manje – više, iste i sve se svode na isto. Ako bi pokušali da objasnimo značenje riječi FITNES ili šta podrazumijeva bavljenje istim, onda možemo reči da bavljenje fitnesom podrazumijeva sprovođenje trenažnog programa koji ima za cilj da tijelo dovede do lijepog simetričnog izgleda i unaprijedi zdravlje sportaša.

Svjesni ovih prethodnih činjenica, i činjenice da atletski trening u potpunosti djeluje na čitav antropološki sistem vježbača, osmislili smo ponudu Atletski fitnes u sklopu ponuda koje nudi AK Novi Grad Sarajevo.

Atletski fitnes, svoju trenažnu tehnologiju operacionalizira po istom sistemu na kojem se bazira trenažna tehnologija atletičara takmičara. Ono u čemu se razlikuje godišnja karta  Atletskog fitnesa u donosu na godišnju kartu atletičara takmičara jeste u postavljenim ciljevima. Kod atletičara takmičara glavni cilj je postizanje vrh forme za glavno takmičenja i postizanje što boljeg rezultata, dok je kod rekreativaca Atletskog fitnessa glavni cilj poboljšanje općeg antropološkog stanja kojeg prate svi njegovi „sektori“ kao što su atropometrisjke karakteristike, motoričke sposobnosti i sve ostalo što jednu osobu čini zdravom i lijepo građenom.

Rekreativac paralelno sa trenažnim procesima prolazi fazu obuke složenijih trenažnih vježbi, poštujući sve didaktičke principe od jednostavnijeg ka složenijem, od lakšeg ka težem …, tako da nakon određenog perioda bude obogaćen svim trenažnim sredstvima kao što su dizanje tegova (čučanj, nabačaj, trzaj, izbačaj), skokovi, trčanja  u raznim metabloličkim zonama, bacanja i mnoga druga sredstva. Poznavanje izvođenja ovih vježbi omogućuje programiranje treninga koji ima veći trenažni efekat u izvršenom radu (potrošenim kalorijama) do psihološkog efekta, jer raznolikošću omogućuje se zanimljivije vježbanje koje potiskuje dosadno i jednolično vježbanje.

Ukoliko Vam se sviđa ova ponuda s kojom želite da unaprijedite svoje zdravlje, uljepšate svoje tijelo i tako postanete atleta, kontaktirajte nas i dozvolite nam da Vas učinimo atletom.

Budi atleta ba